Leif Birger Mækinen sier til Altaposten at han personlig er svært skuffet over at  Fylkestinget med én stemmes overvekt kullkastet prosjektet med kombikai i Bukta. Den ville gitt distriktsbygdene i ytre Altafjord en ny og bedre samferdselshverdag.

– Jeg går ikke med på at det var Johnny og SV som vippet vedtaket helt feil vei. Ansvaret ligger vel først og fremst hos de 17 i Ap-gruppa som samlet stemte ned en meget god løsning som administrasjon og hovedutvalg hadde jobbet fram, sier Mækinen til Altaposten.

Tommy brøt ut

Ap-gruppe sammen med SVs Johnny Ingebrigtsen sa nei til å sikre tilførsel av 3,5 million kroner i et spleiselag med Alta kommune. For vel åtte millioner kroner kunne ei  kombikai, tilpasset en kombinert hurtigbåt og ferge blitt bygd i Bukta i Alta. Alta kommunes bidrag var investeringstøtte og overskuddsmasser fra E6-utbyggingen i Alta. Kaia skulle plasseres i havneområdet i Bukta i sentral-Alta og fungere som knutepunkt for båtruter, befolkning og næringsliv i distriktsbygdene i Altafjord.

– Jeg er enormt skuffet. Det har vært kjørt et løp mot Alta. For å ramme vekstsenteret i Finnmark har man ingen betenkeligheter med å ofre distriktsbygdene i Altafjorden. Hos meg var det aldri tvil. Jeg måtte bryte med posisjonsgruppen, sier Berg.

Det ble også tidlig klart at også Svein Iversen (KrF) ville stemme for bygging av kombikaia, og fulgte Tommy Bergs eksempel ut av posisjonen bestående av Ap, KrF og SV. De to utbryterne som stemte med opposisjonen måtte likevel se at de tapte voteringen 18-17.

SV-Johnny joker

Fylkesleder Mækinen vil, til tross for skuffelsen, ikke kritisere Ingebrigtsen. Mækinen bekrefter at SV hadde behandlet saken og hadde gått inn for «det gamle opplegget» hvor også kombikaia i Bukta lå inne.

DRAMARISK KAMP: Svein Iversen og Tommy Berg brøt ut og stemte for Kombikai-løsningen. Geir Ove Bakken (Ap) valgte å stemme med Ap-gruppa og Johnny Ingebrigtsen (t.v) selv om det var hans forslag å sikre investeringene i kombikai i Bukta. Foto: Jarle Mjøen

– I etterkant av vedtaket i fylkesstyret ble det en debatt  hvor man kom inn på kombikai-planen i Bukta. Det ble ingen avstemning rundt  dette punktet, men jeg tolker at flertallet i styret ikke ønsket at Fylkestignet skulle binde opp penger i prosjektet, sier fylkeslederen.

– Så Johnny Ingebrigtsen stemte egentlig  mot fylkesstyrets vedtak under behandlingen i Fylkestinget, men du tilgir han fordi det var stemning i styret for å gå mot Alta?

– Vedaket i styret var ikke absolutt, og våre representanter i fylkestinget har fullmakt til å forhandle med posisjonsgruppen for å bli enige om en felles opptreden. I tillegg er jeg ganske sikker på at Johnny var på linje med hva flertallet i styret mente. Personlig er jeg glad for at Tommy Berg stod opp og kjempet for en løsning som ville vært svært god for distrikstbygdene. Jeg kritiserer ikke Johnny og Ap selv om jeg er veldig skuffet over vedtaket til fylkestinget i denne saken, sier Leif Birger Mækinen.

–  Utilbørlig press

Til Altaposten sier Johnny Ingebrigtsen at han er hundre prosent sikker på å ha stemt i tråd med flertallet i fylkesstyret i SV.

– Samtidig skal jeg være den første til å beklage at vi ikke fikk til kombikaia i Bukta, ikke minst fordi både Alta kommune var villig til å gå inn med god investeringshjelp og gratis masser fra Statens Vegvesen var tilgjengelig, påpeker SV-representanten og legger til:

– Det uheldige var at mange følte at Alta kommune la et utilbørlig press på fylkestinget med å sette en tidsbegrensning på investerinsstøtte og massetilgangen. Jeg tror ikke det ble avgjørende, men det var ikke heldig. Ellers er fylkeskommuenn i en svært alvorlig økonomisk situasjon hvor vi skal ta ned budsjettene kanskje med mellom 45 og 55 millioner kroner, og vi kunne  ikke på nåværende tidspunkt låse oss til investeringene i kombikaia. Det ville rett og slett være uansvarlig.