– Jeg oppfordrer russen til å vaksinere seg, og kan garantere at dere får vaksinen gratis, sier Altas ordfører Monica Nielsen (Ap).

Tirsdag besøkte Nielsen initiativtaker Rasmus Hagan (18) på hjemmebane på Alta videregående, og roste her russepresidenten for søknaden som havnet på kommunens bord. Hun gir realfagseleven skryt også for å ha tenkt smart og løftet saken inn for AUF, som igjen tok den til moderpartiet. Det ga tyngde og fortgang, sier hun.

Tar ansvar

– Staten anbefaler at vi som er russ vaksinerer oss, men noe statlig vaksinasjonsprogram finnes ikke. Staten har tvert i mot bestemt at saken må tas lokalt, i kommunene, sier Hagan, elev ved fylkets største videregående skole.

– Det kan være negativt for noen, men for oss i Alta var det positivt. Fordi Alta kommune har sagt at de tar ansvar, sier Hagan.

Vaksine mot hjernehinnebetennelse koster i dag om lag 400 kroner, og tall viser at kun hver fjerde russ vaksinerer seg. Prisen er for høy for mange ungdommer, vaksinen prioriteres under alt det andre man som russ trenger.

Likt for alle

I Alta får 219 russ i disse dager tilbud om vaksine. Noen har alt vaksinert seg, og vil få pengene refundert, sier ordfører. I ryggen har hun mandagens enstemmige gruppemøte og dermed en samlet politisk posisjon, men hun er tydelig på at utgiften på drøyt 90.000 kroner nok hører hjemme i fylkeskommunalt budsjett.

– Det bør være likt for alle. Elevenes vern mot denne farlige sykdommen må ikke stå og falle på hvor god råd kommunene eller hver enkelt elev har, sier hun, og håper at fylkeskommunen kommer på banen.

Bestiller inn

– Det er god investering å ta vare på ungdommen, og om dette ikke kommer på plass fra fylkeskommunalt hold i år, garanterer jeg for gratis vaksinering i år. Vi tar vare på ungdommen, Alta er den største videregående skolen i fylket og vertskommune for ungdom fra hele fylket, sier hun.

Saken skal nå opp i formannskapet i Alta onsdag, samt i helgens årsmøte i Finnmark Arbeiderparti. I kulissene har Rasmus og Monica allerede jobbet en god stund, blant annet er dialogen med helsesøster ved Alta videregående skole godt i gang.

– Hun sier at det tar rundt 2 uker fra vaksine bestilles til den kommer. I løpet av kort tid skal russen være vaksinert, sier de.

– Rasmus har løftet opp en svært viktig sak. Vi har ingen å miste, avrunder ordfører.