Helse Norge og Folkehelseinstituttet er enige; russ bør vaksineres mot meningitt, en infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen årsaket av smittsom meningokokkbakterie.

Sykdommen arter seg ofte svært alvorlig, den smitter lett, og russ er spesielt utsatt. Her til lands oppstår det i denne gruppen jevnlig tilfeller av smitte.

Sår hals

– Vi er spesielt utsatt fordi vi samles så mange i lag, sier russepresident ved Alta videregående skole, Rasmus Hagan. Skolen har elever fra hele fylket, noe som kan bidra til å spre smitten dersom de reiser syke hjem.

I tillegg til å være mange samlet på lite areal, deler russen andre sosiale fellestrekk som gjør dem sårbare for infeksjoner. De er mye utendørs i surt vær i tynne klær, de drikker alkohol og deler gjerne av samme flaske, og strupen utsettes tidvis for mye høylydt roping, sier Hagan.

Reisende russ

Antall tilfeller av meningitt har de siste førti årene falt sterkt i Norge, men å bruke sjeldenhet som argument for å droppe vaksine, mener Hagan blir feil.

– Russen reiser også mer nå enn før. Russ nordfra drar lett på russetreff sørpå, og kan dermed ta smitte med seg hjem, sier han.

Rundt 9 av 10 personer som får meningokokksykdommen, blir friske igjen. Men noen dør, og andre kan pådra seg alvorlig funksjonshemming som tap av hørsel, grader av synshemming, eller hjerneskade.

En selvfølge

Det finnes fylker i Norge som dekker denne vaksinen. Alta-ordfører Monica Nielsen har nå tatt til orde for at det bør også Finnmark fylkeskommune gjøre. Helsenorge anbefaler denne vaksinen, minner hun om.

– Vaksine burde være en selvfølge for all russ i Norge, sier hun.

– For russen burde det finnes et statlig vaksinasjonsprogram mot hjernehinnebetennelse, mener ordfører Monica Nielsen og russepresident Rasmus Hagan. Foto: Arne Hauge