Dermed jubles det i hele Nord-Norge, samtidig som Ap nå står mer og mer alene i norsk politikk for å godkjenne Equinors plan for utbygging og drift (PUD) for Hammerfest LNG. I tillegg til elektrifisering inneholder Equinors plan et nytt kompresjonsanlegg for å øke andelen gass som kan hentes ut av havbunnen i gjennom driften av Snøhvit. Det siste vil kreve mer energi enn gasskraftverket gir i dag. Totalt har Equinor i PUD-en satt kraftbehovet til 3,9 TWh, det vil si tilsvarende seks Alta Kraftverk (0,7 tWh).

– Jeg kunne ikke fått en bedre dag enn denne landsmøtedagen. Senterpartiets nei til elektrifisering av Melkøya betyr enormt mye for Finnmark, men faktisk også for Nord-Norge. Det er at Senterpartiet nå stopper ranet av strømressursen fra Finnmarks befolkning og næringslivet i nord vil også bety enormt mye i den kommende valgkampen. Senterpartiet har valgt parti med folket i nord og ikke å fylle Equinors konto med enda flere milliarder, sier leder av Alta Senterparti og landsmøtedeltaker, Jan Martin Rishaug.

Ap med Svarte-Per

Han tror konsekvensen av vedtaket på landsmøtet er at Ap tvinges til en rask retrett i spørsmålet om hvordan avkarboniseringen av Melkøya skal gjennomføres. Vedtaket gjør at det nå er et reelt flertall på Stortinget for å si nei til Equinors PUD og elektrifisering med landstrøm. Nå har ikke regjeringen annet valg enn å utrede alternativ måte å avkarbonisere Melkøya, ifølge Rishaug. Karbonfangst og lagring (CCS) ved dagens gasskraftverk er alternativet som heies fram av stadig flere, og det som med Senterpartiets vedtak om si nei til elektrifisering av Melkøya med strøm fra land, også synes å ha flertall på Stortinget. Dermed kan Ap bli sittende igjen med Svarte-Per fram mot høstens valg.

– I mitt innlegg viste jeg til at vi må få farta opp for å få 420 kV-linja til Øst-Finnmark. For selv uten at vi bruker strømmen på elektrifisere Melkøya vil det være behov for masse ny kraft for at Finnmark skal kunne være med på det grønne skiftet. Ei regjering som tar ansvar for Finnmarks framtid må raskt legge planene om å elektrifisere Melkøya med strøm fra land død, og samtidig øke tempoet med å få 420 kV-linja til Øst-Finnmark realisert. I øst er situasjonen akutt, og skal vi snu befolkningsutviklingen i Øst-Finnmark må vi ha ny virksomhet på plass raskt. Equinors plan for Melkøya vil sende kraftprisene for vanlige folk til himmels, slår Jan Martin Rishaug fast.

Rishaug sentral

Under landsmøtet var Jan Martin Rishaug og Finnmark Senterparti sentral for å få stoppet Equinors plan for elektrifisere Melkøya med strøm fra land. Sammen med Nordland og Buskerud var det Finnmark som gikk i front for å få stoppet Melkøya-elektrifiseringen. Men partiledelsen forsøkte i det lengste å unngå at den sterke motstanden mot elektrifiseringen ble til vedtak.

Resolusjonskomiteen med leder Ola B. Moe ønsket ikke å ta inn nei til Melkøya-forslaget som ble vedtatt i dag som resolusjon fra landsmøtet og avviste forslagene. Rishaug og Finnmark Sp, sammen med partifellene i Buskerud løfta inn resolusjonsvedtakene. De krevde de votert over og fikk det. Voteringen viste et klart flertall.

Dermed har landsmøtet i resolusjon sagt nei til elektrifisering av Melkøya. Det vil være førende for Senterpartiet i regjering. Jeg gjentar det jeg har sagt tidligere; dersom Arbeiderpartiet presser fram at regjeringen lar Equinor tilrane seg strømressursen i nord, må Senterpartiet ut av regjering, sier Rishaug.

  • I dag må Equinor ut med mellom 1500 og 2000 kroner per tonn CO-2 utslipp, som ligger mellom 850.000 og 900.000 tonn. Å avkarbonisere Hammerfest LNG ved bruk av karbonfangst og lagring har eksperter og flere leverandører av tekniske løsninger for CCS anslått en kostnad på opp mot 900 kroner per tonn. Equinor har i sine utredninger regnet at elektrifisering med landstrøm vil koste rundt 550 kroner tonnet.