Behovet for pleie- og omsorgsarbeidere vil øke dramatisk.Nå spår Alta-rådmannen at det vil komme mange private omsorgstilbud de neste årene. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Alta-rådmannen la fram sitt siste budsjett og økonomiplan før han går av sommeren 2023. Et av områdene han har gitt økte ressurser de neste årene er helse og sosial, og da fortrinnsvis for å dekke økningen i antall eldre med pleiebehov.

– Helse og sosial får en økning på 30 millioner i 23-budsjettet i forhold til 22-budsjettet. Det betyr at kostnadsøkningen dekkes av budsjettøkning og effektivisering/innsparing i sektoren, for behovet er langt over 30 millioner kroner, forteller rådmann Bjørn-Atle Hansen til Altaposten.

Han spår en utvikling der de som har romslig økonomi tar ansvar for egen situasjon og kjøper private pleie og omsorgstjenester. Det vil avlaste kommunen, som han ikke tror kan dekke behovet fullt ut for befolkningen i Alta.

Viser hvordan utviklingen på pengebruk på ungdom og eldre vil være i forhold til befolkningsprognosene til SSB,.

Flere innbyggere, og faktisk mer arbeidsledighet, tror han vil motvirke dagens utvikling hvor et svært stramt arbeidsmarked gjør det umulig å fylle opp alle stillinger i helsesektoren.

– Kommunen er i dag avhengig av byrå for å få besatt stillinger i sektoren. Vi har i år bosatt snart 200 flyktninger, i all hovedsak fra Ukraina. Med god integrering vil det hjelpe på et stramt arbeidsmarked som gjør at vi er blitt helt avhengig av rekrutteringsbyrå. Det er svindyrt, men vi har ikke noe valg. Skal det være tre på vakt i en omsorgsavdeling, kan vi ikke drifte den med én ansatt.

Flere innbyggere betyr også mer penger fra staten, og rådmannen håper på solide plusstall på dette inntektsområdet som følge av befolkningsvekst. Altas solide fødselstall i 2021 på opp mot 300 har gitt god uttelling i rammeoverføringene og i regnskapet for 2022. Innbyggertilskuddet vil bli mindre i 2023. Antall fødsler hos altaborgerne i 2022 vil neppe bli mer enn 250, kanskje mindre.

– Fortsatt har vi veldig høye relative fødselstall, også i forhold til andre storkommuner i nord. Vi er heldige, og også for økonomien blir det viktig å prioritere bolyst og gi gode forhold for barnefamilier, påpeker Alta-rådmannen som er veldig spent på tallene for inn- og utflytting.

Folketallsøkningen er også avhengig av pluss i inn- og utflyttingen fra Alta. På dette området lå vi første halvår 2022 på minus 16 ifølge tall fra SSB, men trøsten er at tredje kvartal bruker å gi et stort løft her.

– Jeg er veldig spent på inn- og utflyttingstallene. Faktisk vil de ha stor påvirkning på økonomien, slår Bjørn-Atle Hansen fast.