Det var Alta-rådmanns tabloide forklaring på hvorfor nåværende og framtidige budsjett er så stramme, at det ikke blir penger å legge til siden for å sikre nødvendige investeringer og drift av tilbud. I de tre foregående budsjettene har Alta hatt negative driftsresultater og har tært av disposisjonsfond for å unngå underskudd og ROBEK.

– Demografien forteller at vi de neste årene blir mange flere eldre. Det er aldersgruppen over 67 år som øker, og denne gruppen vil på et tidspunkt kreve dyre tilbud i form av omsorgstjenester. Derfor må vi ta høyde for å omprioritere totalkaka. Vi får ikke mer penger  til rådighet av Staten, heller mindre, slo rådmannen fast og la til:

– Fokus på livstilsendringer, ny legevitenskap og utbygde helsetilbud gjør at vi får mange friske pensjonister fra 60 år og oppover. For å sette det litt på spissen; vi trør rundt på Granka i 20 år, og når alderen innhenter oss forlanger vi at kommunen stiller opp med pleie og omsorgstilbud, slo rådmannen fast under budsjettframlegget fredag.

Demografisk utvikling for Alta med tanke på utgifter til skole og helse. (Kilde: Alta kommune)

– Må omprioritere

Han utdyper dette overfor Altaposten:

– Det er en stigende utgiftspost på framtidige budsjetter, og vi må ruste oss nå for å sikre at vi har kapasitet og kvalitet på tilbudene vi skal gi. Det kommer til å koste, og vi må prioritere den økonomiske kaka vi har til rådighet. Det på grunn av en  demografi som potensielt kan knuse framtidige budsjett.

– Det er ikke veldig oppløftende framtidsutsikter?

– Kanskje ikke, men det er virkeligeheten som både Alta kommune og de andre storkommunene i nord må ta inn over seg. Vi er ikke alene om å ikke ha prioritert. Det er et fellestrekk, men i forhold til veldig mange kommunen er Alta i en fantastisk gunstig situasjon med masse fødsler og en ung befolkning som kan fylle omsorgsoppgavene vi står overfor.

Kommuner er gamlehjem

– Hvem mener du har større utfordringer enn Alta?

– Det bare å se seg rundt i Finnmark, og kanskje også i Nord-Norge. Det er kommuner som er rene gamlehjem, hvor skolene og barnehagene står nesten tomme. Her ligger en svær utfordring. Vi må få friske arbeidsføre til å jobbe lengre. Vi må ha noen til å gi omsorg og pleie de som blir eldre og pleietrengende.

Fortsetter i ny jobb

– Er du en av de du nå vil ha til å stå lengre i arbeid?

– Jeg slutter i Alta kommune 1. juli, men har ingen planer om å slutte å jobbe. Jeg har som rådmann en særaldersgrense som betyr at jeg kan gå av ved 65 år. Som offentlig ansatt kan jeg ikke jobbe videre i det offentlige og tjene mer enn noen få G, men har ingen begrensning for en privat arbeidsgiver. Det er noe sentrale myndigheter nå vurderer å endre, nettopp for å kunne rekruttere og beholde omsorgsarbeidere.

– Du svarte ikke på hvem som blir din neste arbeidsgiver?

– Jeg er rådmann i åtte måneder til, og noen kommentar ut over det har jeg ikke, sier altså Bjørn-Atle Hansen.

Skole fortsatt størst

De som lurer på prioriteringene mellom aldersgruppene i hans budsjett. Fortsatt er oppvekst og kultur største budsjettpost og har økt budsjettet med nær 100 millioner kroner.  Helse og sosial har budsjettramme på 660 millioner kroner.

Hansen medgir imidlertid at økningen på 100 millioner kroner til oppvekst og kultur, skyldes at statlige overføringer for å dekke gratis barnehage, et finnmarkstiltak i statsbudsjettet, er en stor del av økningen. Det samme gjelder integreringstilskuddet for 200 flykninger, i hovedsak fra Ukraina.

Nytt omsorgssenter

I økonomiplanen er behovet for nye omsorgstjenester en del av framtidige investeringer. I 2027 skal det bygges en ny avdeling på Alta Omsorgsenter med 54 plasser fordelt på sykehjem og omsorg. Den nye avdelingen skal stå klar til bruk i løpet av 2028. Det er en investering til flere hundre millioner kroner. Hansen har også satt av 700 millioner kroner til utbygging av nye skoler.

– Om det vil gi nok plasser og tilbud med ny avdeling av omsorgssenteret? Hva er nok, jeg tenker at svaret vil avhenge om vi klarer å by gge ut den hjemmebaserte omsorgen slik at eldre kan bo hjemme så lenge de selv ønsker det, og som det er forsvarlig ut fra den enkeltes pleiebehov.

Likevel er det ikke investeringer og gjeld som vil kvele Alta. I forhold til netto driftsbudsjett har kommunen gått fra en gjeldsgrad på 130 prosent til neste år å være på 80. Den vil ikke øke dramatisk verken med skole eller helseinvesteringene i økonomiplanen.