Under en pressekonferanse på politihuset i Alta fredag formiddag fremkom det at 15 personer i Finnmark er siktet for nedlasting og oppbevaring av overgrepsmateriale av barn. I siktelsene ligger pågripelse av et samboerpar fra Finnmark, som er pågrepet mistenkt for pågående overgrep mot et barn under skolepliktig alder.

Barnet skal ikke være parets eget. På spørsmål fra Mediehuset Altaposten om paret har egne barn, svarte etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen at han ikke ville uttale seg om dette.

Paret er siktet for overtredelser av straffelovens paragraf 299, som er voldtekt av barn under 14 år. Denne siktelsen vurderes å bli skjerpet til å gjelde paragraf 301, som er grov voldtekt av barn under 14 år, ifølge politiet, som understreker at det innebærer en strafferamme på 21 års fengsel.

Ved avgjørelsen av om voldtekten er grov skal det særlig legges vekt på om den er begått i fellesskap, om den er begått på en særlig smertefull elelr krenkende måte, om det har skjedd gjentatt overgrep eller om den fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på kropp eller helse. Barnets alder skal også telle med.