Finnmark politidistrikt skriver i en pressemelding at det er gjennomført en omfattende aksjon i Finnmark mot nedlasting av overgrepsmateriale og seksuell fremstilling av barn.

Fredag klokka 12.00 startet en pressekonferanse ved lensmannskontoret i Alta, der det ble informert om aksjonen. I vinduet over kan du se pressekonferansen.

– 15 personer er siktet i sakens anledning, to av disse er siktet for pågående overgrep mot mindreårige, opplyste Svein Erling Mikalsen ved Finnmark politidistrikt.

Personene er fra ulike steder i Finnmark. De fleste er ukjent for politiet fra før, og de fleste er ikke straffedømte.

15 menn, i alderen 26-72 år, er siktet for nedlastning av overgrepsmateriale.

– Vi ser ingen forbindelse mellom sakene. Personene har i stor grad erkjent det de står siktet for, videre etterforskning vil vise om det blir utvidelse av siktelsene, sier Mikalsen.

PRESSEKONFERANSE: Monica Lorentzen, Svein Erling Mikalsen og Morten Daae ved Finnmark politidistrikt gjennomførte fredag en pressekonferanse i sakens anledning. Foto: Hanne Larsen

326 dataenheter, 112.000 gigabyte beslaglagt. Telefoner, minnepenner og annet er beslaglagt, sier Mikalsen.

Kripos har vært på banen, og blant annet bistått i en sak der det ble avdekket pågående overgrep, opplyser han.

Aksjonen fant sted like før påske – 21. mars i år. Hele politidistriktet var engasjert, forteller Mikalsen.

Strafferammen for oppbevaring av overgrepsmateriale er tre års fengsel.

Forgrep seg mot lite barn

Et samboerpar er ifølge Monica Lorentzen ved Finnmark politidistrikt siktet, etter at det ble avdekket et pågående overgrep:

– Gjennom å gå gjennom databeslag avdekket vi et pågående overgrep i den ene saken. Det er funnet grunnlag for konkret mistanke mot at dette har skjedd, mot et barn som er under skolepliktig alder, sier Lorentzen.

– Samboerparet er pågrepet og varetektsfengslet i den aktuelle saken. Begge er avhørt og har erkjent forholdene de er siktet for.

Barnet er ikke barn av samboerparet, fremgår det på pressekonferansen.

Voldtektssiktelse

Morten Daae understreker at dette er en svært alvorlig sak.

– Alle de 15 som er pågrepet er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 311. Det tidligere omtalte samboerparet er siktet for 299, som gjelder voldtekt av barn under 14 år. Minstestraff er 3 år.

– Det vurderes å utvide siktelsen til å dreie seg om grov voldtekt mot barn, med en strafferamme på 21 år, understreker Daae.

Har nødvendige ressurser

Finnmarkspolitiet har ifølge Mikalsen de nødvendige ressurser tilgjengelig for å håndtere saken på egenhånd, men har også fått bistand fra Kripos.

– Politiet har hatt opplæring fra Kripos, og vi har egne ressurser. Saken er initiert fra Finnmark politidistrikt med bistand fra Kripos.

– De som begår slike overgrep på nett må regne med at politiet i større grad enn før vil identifisere og straffeforfølge dem.

– Er det grunn til å tro at det komer flere saker?

– Ja, dette er en metodikk vi vil bruke også i framtiden, og som vi vil fortsette å bruke.

Avdekket gjennom overvåkning

Mikalsen sier at de avdekket saken gjennom å overvåke det åpne nettet, der flere fildelingsnettverk ble undersøkt.

– Utover det ønsker jeg ikke å si noe om hvordan vi har gjort dette, sier Mikalsen.

– Hvilke tanker gjør du deg om størrelsen på saken?

– Jeg er bekymret for at det er så mange pågrepne, og at det viste seg å være så mange som har drevet og lastet ned ulovlig overgrepsmateriale. Det ser jeg med bekymring på. Men vi er samtidig glade for å ha pågrepet dem, og ser på det slik at pågripelsene kan virke forebyggende. De som driver med slik kriminalitet må regne med å bli straffeforfulgt i framtiden, sier han.