– Dette er både fornuftig og i tråd med det programmet SV gikk til valg på, og budsjettforslaget kvalifiserer for  tilbud om å bli SV-medlem, ser Tommy Berg og stiller seg bak de to viktigste grepene i budsjettet; nullstille skatterabatten gitt til Statkraft og Alta Kraftverk i 2009 samt satsingen på en ny stor sentrumsskole for å få en mer effektiv skolestruktur.

– Rådmannen har garantert ikke kommet med forslagene for å tilfredsstille oss i SV. Forslagene hans lanseres ikke for å bli populær hos folk i Alta. Han foreslår dette fordi det er fornuftig og nødvendig i den situasjonen Alta kommune er i. Vi har fått utredet at en økning av skattesatsen for verker og bruk, og den viser at  kun store nasjonale pengemaskiner som holder til i Alta og har gode muligheter til bidra mer til lokalsamfunnet, vil bli rammet. Noen få lokale næringsobjekter vil få økt eiendomsskatten så det merkes, men også de har råd til å bidra mer i lokalsamfunnet. For de øvrige lokale næringsaktørene er det snakk om maksimalt et par tre tusenlapper i økt årlig skatt. Gjennomsnittlig økning er på 8000 kroner per år.

– Støtter SV økt eiendomskatt også på boligeiendommer fra 2019 slik rådmannen foreslår?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi vil ha skatterabatten til Alta Kraftverk og Statkraft opphevet fordi det ikke bare kan kuttes budsjettet for å komme i pluss. Inntektene må økes. Oppjusteringen av skattesatsen for verker og bruk vil gi kommunen 10 millioner kroner årlig i merinntekter uten at det vil ramme vanlige folk. Så skal partiet vurdere hva en retaksering i 2019 vil bety for folk flest før vi tar endelig stilling til dette, sier Berg og legger til:

– I likhet med rådmannen er ikke SV populistisk. Vi vet at økt eiendomsskatt ikke er populært, men så allerede før valget at vi ikke kom unna økt eiendomsskatt og var derfor ærlig med velgerne og sa fra om det. På samme måte var vi klar på vi må ha endringer i skolestrukturen for å kunne finansiere innholdet.