Fylkesmannens miljøvernavdeling har registrert klagen fra bonde Ola Tangen over måten Vefas drifter søppelplassen på.

Har varslet driftsleder

– Vi har videreformidlet innkommet klage til driftsleder for deponiet og har bedt om en snarlig tilbakemelding. Det skriver Magnus Jakola-Fjeld, seksjonsleder hos Fylkesmannen i Finnmark, miljøvernavdelingen. Jakola-Fjeld viser til vilkårene i tillatelsen, der selskapet er pålagt og har en plikt til å redusere forurensing så langt som mulig. I vilkårene heter det:

«All forurensning fra virksomheten, herunder utslipp til luft og vann, samt støy og avfall, er isolert sett uønsket. Selv om utslippene holdes innenfor fastsatte utslippsgrenser, plikter virksomheten å redusere sine utslipp, herunder støy og lukt, så langt dette er mulig uten urimelige kostnader. Plikten omfatter også utslipp av komponenter det ikke er satt spesifikke grenser for».

Avventer tilbakemelding

Seksjonslederen viser også til forskriften  hvor lukt er omhandlet og hvor det er en egen passus knyttet til lukt og boliger.

Fylkesmannen slår fast at alt av matavfall kun kan mellomlagres før videre transport for riktig etterbehandling.

– For å kunne slå fast om bedriften oppfyller vilkårene i tillatelsen bør man utføre tilsyn hos bedriften.  Vi avventer nå en tilbakemelding fra Vefas IKS for å få en nærmere redegjørelse av saken, skriver seksjonsleder Magnus Jakola-Fjeld til Altaposten.

Internkontroll

Ola Tangen beskrev i sitt brev til Vefas hvordan han mente leve- og arbeidsvilkår i naboskapet med Stengelsmoen hadde betydelig redusert kvalitet som følge blant annet av luktplager og fugleplager. I tillegg har Tangen påpekt flygeavfall som et tiltakende problem.

I forskriften som regulerer driften for Stengelsmoen deponi, heter det at: «Flygeavfall skal begrenses mest mulig, for eksempel ved oppsetting av gjerde eller fangnett med tilstrekkelig høyde. Om nødvendig må virksomheten sørge for opprydning i berørte områder. Det skal foreligge systematiske rutiner i internkontrollen for å bekjempe flygeavfall og skadedyr/fugleplager».

Styreleder for Vefas IKS, Monika Olsen svarte Tangen i brev at man skal vurdere alle forhold rundt anlegget.

– Kan tenkes at ting kan gjøres bedre

Jan Martin Rishaug ber om en orientering fra politisk ledelse.

– Vi er ikke informert om noen klage verken i formannskapet eller planutvalget, og hvis politisk ledelse har visst om klagen uten å gjøre noe, så vil jeg be om en forklaring på dette, sier Rishaug, som er Sp-representant i formannskapet.

– Jeg synes det er flott at Fylkesmannen nå vil se på om Vefas overholder de bestemmelsene som er satt for driften av anlegget på Stengelsmoen og vi som eiere må rette oss etter hva Fylkesmannen kommer fram til. Vi skal i hvert fall ikke drive i strid med lovverket, vi skal drive innenfor rammene som er satt for dette, sier han.

Kan gjøres bedre?

– Jeg har stor forståelse for at naboene reagerer når det blir den typen plager med fugl, flygesøppel og fluer som Ola Tangen har forklart seg om. Så jeg avventer nå inspeksjonen fra Fylkesmannen og vil ha en bekreftelse på at alt gjøres riktig. Anlegget er i et område hvor det har vært bebyggelse før anlegget ble etablert, så jeg mener vi må gjøre det vi kan. Det kan tenkes at ting kan gjøres bedre, selv om det er innenfor de normene som er satt, men dette får vi forhåpentligvis svar på når Fylkesmannen har foretatt kontroll, sier Rishaug.