Gårdbruker Ola Tangen på Tangen gård har gått lei av å vente på svar fra ledelsen i Vefas. I september skrev han brev til styret for det interkommunale avfallsselskapet, men fikk ikke noe svar. Nå har han skrevet nytt brev. Han kan ikke akseptere at det går et halvt år uten at han får svar.

Har ønsket dialog

– Jeg ønsket en dialog om problemene for oss som er naboer til anlegget på Stengelsmoen, men heller ikke en ny skriftlig henvendelse ser ut til å ha hjulpet. Jeg har konkret klaget på det som har vært et problem i mange år for oss som driver annen næringsvirksomhet og som er naboer til fyllplassen. Jeg har drøftet situasjonen med tidligere daglig leder Kjetil Romsdal og med nåværenede konserndirektør Jørgen  H. Masvik, som lovde at saken skulle tas opp på styremøte i selskapet. Jeg var interessert i å få vite hvilke planer selskapet har for å eliminere de plagene vi som naboer har og hadde tenkt å gå stille i dørene, men nå synes jeg vi har ventet lenge nok, sier han. I det første brevet skrev Tangen dette:

«Jeg krever at det iverksettes tiltak som bedrer situasjonen. Det betyr at den åpne fyllinga på Stengelsmoen enten må under tak eller fylles igjen. Det hører ikke hjemme i vår tid at slike store fyllinger ligger åpne», skrev Tangen.

Les svaret fra Vefas lengre ned i saken.

Dårlige avlinger

Ola Tangen sier han fikk forsikringer fra Jørgen Masvik om at saken skulle tas opp i styret og det skulle avholdes styremøte 14.februar. Så langt har ikke Vefas latt høre fra seg. Derfor skrev Ola Tangen et nytt brev, denne gangen med kopi til ordføreren i Alta og til miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark.

– Plagene for oss er lukt, flygesøppel, makkefluer og problem med fuglene som hakker hull på rundballene eller som spiser opp groa på settepotetene. Dette ødelegger for oss. Vi får dårligere avlinger og vi må leve med en fluesverm på sommeren straks temperaturen stiger litt. Da må vi sprøyte med gift rundt hushjørnene hvis vi skal kunne sitte ute. Er det over 15 pluss en dag så sitter fluene på husveggen og vi må springe med giftsprayen, sier bonden.

ÅPENT DEPONI: Deponiet for næringsavfall er åpent og her samler det seg både ravn og måse, samt at flygeavfall blåser ned mot bebyggelsen rundt Tangen gård. Ola-Henry Tangen mener et stort problem er at fuglene hele året har fri tilgang på mat fra søppelplassen.

Han innrømmer at han er litt opptrekt over manglende svar fra Vefas og særlig siden han allerede i september ble bedt om å sende et brev og konkretisere sine ankepunkter. Etter at han gjorde det har det vært helt tyst.

For noen år siden gjorde Vefas noen tiltak som hjalp mot makkefluene, men nå er situasjonen igjen ute av kontroll.

– Det har skjedd en oppblomstring av fluebestanden og jeg mener dette skyldes det åpne deponiet, for etter 2009 ble nettene fjernet over fyllplassen og nå er det næringsavfallet som er problemet, sier han.

Tangen sier han ikke kan tenke seg å kjøre eget næringsvfall til Stengelsmoen, for da risikerer han å ha det tilbake i hagen som flygesøppel dagen etter.

Er det lovlig?

Ola Tangen lurer på om driften ved søppeldeponiet på Stengelsmoen er etter lover og regler. Det midlertidige deponiet for næringsavfall er helt åpent og med de mange uværsdøgnene denne vinteren, med sydlig sterk vind, mener han skogen ned mot eiendommen hans er full av flygesøppel.

– Flygesøppel var det eneste jeg ikke tok med i brevet, men det er også i høyeste grad et problem. Og det har jeg tatt opp muntlig en rekke ganger. Under de verste stormene i vinter måtte vi dukke unna for flysøppel fra fyllplassen og det kom fra det åpne deponiet. Et stort problem ved driften på Stengelsmoen er at det er som et åpent matfat for fugl hele tiden. Hvem som helst som besøker fyllplassen kan se hvor mye ravn og måse det er som mesker seg i fyllinga. Og for oss som produserer rundballer utgjør dette et stort problem. Blant annet når vi høster, må vi kjøre rundballene vekk med en gang, for hvis ikke så hakker fuglene hull og vi får redusert kvalitet på fôret. På samme måte blir det dårlig potetavling fordi fugl fra søppelplassen spiser opp groene på settepotetene, sier en oppgitt melkebonde. Ola Henry Tangen sier han har direkte tap på avlingene som følge av måten avfallsdeponiet driftes.

– Det er flere dekar på fyllplassen som ligger åpent og jeg undrer meg over at de ikke har dekket til deponiet, men i stedet kjørt 100.000 kubikk leire fra sykehustomta til en annen plass. Jeg synes ikke det blir driftet forsvarlig, dessuten er det ekstremt utrivelig for oss som naboer når det er på denne måten, sier han – og legger til at han lurer på om det er noen i Alta kommune som følger med på måten Stengelsmoen drives.

– Jeg ønsker ikke å klandre de ansatte, for jeg tror de gjør sitt beste. Dette er åpenbart et ledelsesproblem, sier Tangen.

– Vi blir sjekket jevnlig

Alt Vefas gjør er lovlig, sier konserndirektøren.

Styret for Vefas behandlet i siste møte henvendelsen fra Ola Tangen. Det bekrefter nestleder i styret Isak Mathis Buljo, styrerepresentant for Kautokeino kommunes eierskap i Vefas.

Buljo sier det var enighet i styret om at styreleder Monika Olsen og konserndirektør Jørgen H. Masvik skulle håndtere saken videre.

– Dette er styrelederen sin sak. Jeg kan imidlertid si at alt vi driver med er lovlig. Fylkesmannen kommer i løpet av april på kontroll til Stengelsmoen. Vi blir sjekket jevnlig og kontrollert, sier Jørgen Masvik til avisa.

Styreleder Monika Olsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Konserndirektør Masvik har imidlertid skaffet oss tilgang til en kopi av svarbrev som er sendt til Ola Tangen.

Skal vurdere ulike tiltak

Vefas har svart Ola Tangen, men han har ikke fått brevet.

Vefas har oversendt til Altaposten et brev datert 4. april hvor de svarer Ola Tangen på de problemene han mener Vefas sin drift skaper.

Ikke fått noe brev

Tangen har imidlertid ennå ikke fått noe brev i posten den 10. april, så han er ikke kjent med innholdet, ut over det avisa refererer for han.

– De må ha en eller annen slags dispensasjon hvis det er slik at alt de gjør er etter boka, ellers så synes jeg det var lite konkret av tiltak de vil sette i verk, sier Tangen. I brevet styreleder Monika Olsen i Vefas har sendt Ola Tangen, beklager hun at Tangen ikke har mottatt svar tidligere. Hun forklarer at det i juli 2009 ble forbud mot å deponere nedbrytbart avfall i Norge. Hun slår fast at Vefas forstår at hans klage handler om fugler, fluer og lukt.

Godkjent måte

Ola Tangen sier etter å ha fått lest opp brevet, at Vefas ikke svarer noe som helst på hans klager over flygeavfall.

Monika Olsen skriver videre om deponiforbudet:

«Årsaken var blant annet fordi avfall som råtner i deponier står for omtrent 2,5 prosent av norske klimagassutslipp. Utlekking av miljøgifter, luktplager, smittefare, skadedyr, forsøpling, støy og båndlegging av arealer er andre negative sider ved deponering.  Alt vårt matavfall kjøres og leveres til godkjent mottak i Skibotn. Imidlertid ser vi containerene vi bruker til matavfallet burde vært lagret under tak, eventuelt hatt lokk over seg. Vi jobber nå med å se på hvordan dette kan gjøres på best mulig måte.  Alt avfallet som kommer inn på vår avfallsplass behandles på en godkjent måte, for deretter å bli transportert videre. Det kan nevnes at blant annet blir restavfallet kvernet og sendt til Sverige til forbrenning.», skriver styrelederen.

Skal skytes

I brevet til Tangen skriver styrelederen at det er normalt med fugler på en avfallsplass fordi fuglene tiltrekkes av matavfall.

«Vårt tiltak her vil være aktiv nedskyting og en bedring av hvordan vi håndterer matavfallet før vi sender det videre.», skriver Olsen.  Som også behandler spørsmålet om fluer, men spør om det er andre typer fluer enn spyfluer som dukker opp. Vefas vil fortsatt forsyne Tangen med fluepapir, men har også kontaktet Pelias som driver skadedyrbekjempelse for å vurdere tiltak etter at dokumentasjon er skaffet til veie. Når det så gjelder lukt skal Vefas kontakte fagfolk for å få en ekstern vurdering av luktproblemet, skriver styrelederen.