Vil tvinge fram løsning på luftambulansekrisen

Det er fortsatt uklart hva som vil skje med jobbene til pilotene i ambulanseflytjenesten i nord.   Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix.

nyheter

Ap og KrF støtter ikke Rødts forslag om å annullere anbudet om luftambulansetjenesten. De vil heller pålegge regjeringen å finne en løsning for å løse striden.

– Ap går nå inn for at Stortinget pålegger regjeringen å sikre ambulansetjenesten, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Ap.

Det kan enten skje gjennom forhandlinger med operatøren eller en ny anbudsrunde med virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljølovens bestemmelser, eller på annen egnet måte – slik at folk i nord kan være trygge på at det er tilstrekkelig med kompetente folk til å fly syketransport.

Les alle våre saker om luftambulansekrisen her

Også KrF stiller seg bak dette forslaget.

– Det er helt uholdbart at vi har havnet i en situasjon med sviktende beredskap og mulig fare for liv og helse. KrF kan ikke sitte stille og se på dette, og vi har bestemt oss for å fremme forslag sammen med Ap, sier leder i helsekomiteen, Olaug Bollestad.

Hun understreker at det er regjeringens ansvar å sikre et godt nok luftambulansetilbud. Når beredskapen svikter, må regjeringen sette inn tiltak, både på kort og lang sikt.

– Mangelfullt

Aps Ingvild Kjerkol mener at nøkkelen til trygghet for folk i nord, er at det finnes nok kompetente folk og nok fly til å utføre oppdrag og ivareta beredskapen.

– Krisen har oppstått fordi anbudet har skapt stor tvil om begge deler, sier hun, og ber regjeringen rette opp manglene ved anbudet.

Verken Ap eller KrF vil ikke støtte Rødts forslag om å annullere hele anbudsrunden der Babcock ble valgt som ny operatør.

– Det er ikke Stortingets oppgave å tildele kontrakter, slik Rødt legger opp til, sier Kjerkol.

Økte kostnader

Stortingets helsekomité skal torsdag avgi sin innstilling til Rødts forslag om å annullere anbudet om luftambulansetjenesten. Det er et forslag blant andre Sp og SV opprinnelig støttet.

Konflikten om luftambulansetjenesten har pågått en måneds tid, og flere av ambulanseflyene har i perioder blitt satt på bakken som følge av at selskapet Lufttransport ikke klarer å drifte tjenesten de siste 14 månedene som gjenstår av kontrakten.

I et brev til Stortinget tirsdag opplyste helseminister Bent Høie (H) at striden til nå har ført til økte kostnader på rundt 8 millioner kroner.

Etter planen skal Babcock neste sommer overta all ambulanseflydrift i Nord-Norge.

(©NTB)