– Det blir satt inn en 20-setersbuss, som skal betjene Vargsundekspressen morgen og ettermiddag, sier Henrik Seppola Larsen i Finnmark fylkeskommune.

– Når er den på plass?

– Det kan jeg ikke gi noe eksakt tidspunkt på, men Boreal Buss jobber med saken. De har en slik buss, men må få frakta den til Hammerfest, sier han.

Helt siden de store bussene kom med nytt bussruteanbud i 2017, så har det vært problemer for bussene å komme seg opp og slippe av passasjerer ved Hammerfest sykehus om vinteren. Passasjerene, syke som friske, har blitt sluppet av nede ved hovedveien og har måttet gå opp den lange bakken.

Følger båtens avganger

Den lille bussen vil gå i trafikk mellom hurtigbåtkaia der Vargsundekspressen legger til og opp til sykehuset, til begge båtens avganger og ankomster.

Bussen finnes allerede idag, men etter det vi kjenner til er den i Øst-Finnmark.

– Vi vet ikke eksakt når den blir satt i trafikk, sier Seppola Larsen.

Når det gjelder langrutebussen derimot, ser de ikke noen løsning. Det betyr at passasjerer som kommer med buss til Hammerfest, fortsatt må gå opp sykehusbakken eller finne seg annen transport.

Prøver å ordne

Assisterende samferdselssjef Jørgen Blix avviser at FFK gjorde seg selv en bjørnetjeneste ved å be om de store bussene i anbudet.

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi prøvde å utnytte ressursene så godt som mulig, og evaluerer alltid underveis. Det var sikkert en grunn til at busstørrelsen ble økt. Kanskje det ga større effekt et annet sted, sier Blix.

– Hvorfor ble ikke denne feilen gjort noe med før Altaposten spurte tok kontakt?

– Vi har jobbet litt opp mot sykehuset for å se om vi kunne løse saken. Ellers er stor buss hensiktsmessig, bortsett fra akkurat her. Så kan det hende noen andre kommer til å merke at det nå blir mindre buss, sier han.

– Vi har prøvd å ordne det. Og så er vi glade når media og andre tar opp ting, og gir tilbakemeldinger dersom det er misnøye med noe, sier Blix.