Det er i høyeste grad behov for et hurtigarbeidende ekspertutvalg som kan saumfare fastlegeordningen – og det innbyr til tillit når det oppnevnes medlemmer fra distriktene.

Som for eksempel Alta-forskeren Birgit Abelsen som har alle forutsetninger for å se bredden i behovet når “alle skal ha en fastlege”, som det heter i det smått optimistiske mottoet.

Abelsen har nemlig sett på fastlegeordningen tidligere og har spisskompetanse på allmennlege-tjenestene i distriktene. Hjemkommunen Alta har blant annet slitt med å fylle opp behovet, til tross for nærmere 30 hjemler, så det er verdt å se på både finansiering og struktur.

Vi er obs på at det neppe er en quick fix å sørge for at alle får et tilbud, slik John Helland påpekte i fjor, men på den annen side har situasjonen vedvart en god stund og det er langt i fra ok for dem det gjelder: Pasientene.

Det handler også om legenes arbeidsforhold. I en ny verden er de fleste 24/7-legene utslettet, de som bare var der hele døgnet for å serve lista på nærmere 2.000 pasienter.

I en moderne verden må også legene ha en forutsigbar arbeidstid og anledning til å leve normale liv, som tilstedeværende foreldre med familie og venner. Det må vi faktisk ta oss råd til i kommunehelsetjenesten, som er det største kontaktpunktet inn mot helsetjenestene.

Det betyr at listene må være tilpasset virkelighetens verden, så kan det tenkes at man ikke helt har klart overgangen til digitale løsninger der det er mulig. Instrumentet er nok der, men er det mulig å fikse de mer rutinemessige konsultasjonene på teams eller andre digitale plattformer?

Det betyr ikke at ting kan tas på hælen, men at det faktisk må gjøres prioriteringer. Det kan også tenkes at rapporteringshysteriet har rappet både fokus og kapasitet mange steder.

En av utfordringene i forhold til digitalisering kan være at mange pasienter er eldre og gjerne avskåret fra slike løsninger, men vi tror her finnes et betydelig potensial, spesielt hvis mangel på quick fix blir til no fix, for eksempel hvis tilgangen på allmennleger forblir håpløs.

På mange måter utkonkurreres kommunene av sykehus og spesialisthelsetjenester i kampen om personell, noe som også er verdt å ha med seg etter at Klinikk Alta ble utvidet.

Det som ikke er greit, er at man innfinner seg med at pasienter er uten fastlege i årevis, eller at de sendes ut på en ørkesløs vikarstafett. Ettersom de fleste blir henvist til fastleger når noe oppstår, kan det være greit å ha en fastlege...