Vi er visst i hardt vær; vi som ikke deler Finnmark fotballkrets’ verdier til å punkt og prikke. En gruppe foreldre, blant annet undertegnede, fra Tromsø og Alta lot nemlig sine åtte-ni- og tiåringer spille fire fotballkamper i sommerens Piteå-turnering under dekket av å være en finsk fotballklubb.

Roger Finjord har pekt på at dette er et brudd på Norges idrettsforbunds barneidrettsbestemmelser der det særlige er at man ikke skal delta på slike arrangementer utenfor Norge før man er fylt 11 år.

Dette er ikke, slik mange synes å tro, en form for lovgivning; det er derimot regler som gjelder for de som organiserer idrettsaktiviteter under forbundet. Det er ikke ulovlig å dra til utlandet å la barn i denne alderen delta på fotballaktiviteter; men det er ikke lov å gjøre det i regi av organisasjonsledd som ligger under forbundet. Indrefjord IL dro, for eksempel, til Piteå med 10-åringer for noen år siden uten tillatelse fra fotballkretsen, noe som resulterte i en pengebot for klubben. Men, det er et stort men, fotballkretsens makt slutter der organisasjonen slutter.

Fotballkretsen eier ingen barn eller foreldre, og ingen representerer fotballkretser i alt man gjør og foretar seg. Det angår for eksempel ikke fotballkretsen om mine barn spiller en fotballcup i Spania under en familieferie; det hadde tatt seg ut.

Det er for øvrig velkjent at det de siste årene er blitt en utbredt praksis å la norske barn ned til 8-årsalderen spille akademifotball eller lignende i utlandet utenfor rammene av NFF; i alle fall blant fotballinteresserte foreldre.

Fotballen i seg selv er en folkesport; den fordrer mange for å kunne gjennomføres og har, i moderne form, sitt opphav i arbeiderklassen. Arbeiderklassen og dens arbeidsforeninger fant gjerne styrke i å stå sammen mot ytre press; noe som ga særdeles godt utgangspunkt for den berømte janteloven.

For mange handler fotballen først og fremst om lokal stolthet og samhørighet. For andre er fotball nærmest en kunstform man søker å utvikle og å perfeksjonere. Disse to perspektivene kommer gjerne til uttrykk og er definerende for hva man til sist mener fotballtilbudet til barn bør bestå i. Uansett; ingen av disse eier fotballen.

Hvordan angår dette saken om fotballspill i Piteå for niåringer?

Selve deltakelsen er jo et forhold mellom Piteå Summer Games og foreldrene; der det ikke eksisterer noen reguleringer i Sverige som sier at våre barn ikke skulle kunne deltatt på arrangementet. Det mest tvilsomme (og uetiske) med saken er at vi gikk under en finsk klubb.

Ettersom fotballkretsen og Roger Finjord, og klubbene for øvrig, ikke har noe med hva vi måtte finne på av aktiviteter med våre barn på ferie, eksisterer det ikke noe grunnlag for at å straffe foreldre som også har verv i rammene av NFF. I §3-2 for skyldspørsmål i reaksjonsreglementet til NFF står det også direkte uttrykt at man må ha «handlet på vegne av organisasjonsleddet» for å kunne straffes i rammene av organisasjonen.

Dette er ikke tilfelle her, for ingen av foreldrene som lot sine barn spille fotball i Piteå handlet på vegne av NFF; men som foreldre som tok avgjørelser på vegne av sine egne barn.

Det at danske, finske og svenske barn i denne alderen, men ikke norske altså, kan delta på slike turneringer med egne lag bør i seg selv være et grunnlag for å stille spørsmål ved de retningslinjene som foreligger for NFF; som altså lenge har hatt monopol på fotballaktiviteten i Norge.

Debatten som nå seiler opp, der Roger Finjord har frontet Finnmark Fotballkrets synspunkter, tyder på at man representerer en organisasjon som forsøker å bruke janteloven for å tviholde på sitt monopol for organisert fotball.

Vi med andre «verdier» (hvilke egentlig?) fremstilles som nærmest onde mennesker. Kjettere, som altså ikke er enig med organisasjonen i alt, skal forfølges. En organisasjon som overgår sine rammer og forsøker å utøve sosial kontroll på vegne av egen ideologi ovenfor sine medlemmer, må vel heller anses som en sekt mer enn noe annet.

Klubbene rundt omkring i Norge er fulle av folk som er frustrerte over de strenge bestemmelsene som er pålagt klubbene. De fleste som representerer NFF-klubber forholder seg likevel lojalt til disse, også vi kjettere; hva man gjør ellers er mellom meg og Gud.

Vegar Einvik Heitmann

Oppdatert 21.07.2023 kl 15.08: Einvik Heitmann har senere skrevet en beklagelse til Alta IF.