– Det vi kan bekrefte, er at noen av uroelementene ikke er i Alta lenger. Vi kan ikke ha folk her som forårsaker så mye bruduljer, sier Steinar Aas Andersen, seksjonsleder for orden i politiet.

Politiet bekrefter at de som lagde mest bråk er sendt bort. De tre utgjorde kjernen i gjengen som sto bak flere tilfeller av innbrudd, hærverk, vold, trusler og rus.

Det er blitt stille fra ungdomsgjengen. Det kommer av at de ganske enkelt ikke er i byen lenger.

– Det er ikke alltid man har muligheter til å gjøre så mye, men når det er sånn som det var her, må man gjøre noe, sier han.

Ellers så er det generelt sånn at politiet kvier seg for å gjøre harde inngrep mot personer under 18 år. Om barna allerede er under barnevernets omsorg, er det ofte nye samarbeid med dem. En annen løsning kan være celle på en ungdomsenhet.

Vi vet ikke hvor ungdommene som herjet i Alta er nå, annet enn at de er sendt bort.

– Disse ungdommene er tatt hånd om. Og det er ikke politiet som har hånd om dem nå. De er ikke i Alta lenger, sier Andersen.

– Hva tenker du om at de ikke er her lenger?

– Jeg synes det er fint. Det viser at det nytter å reagere. Vi skal ikke ha det sånn her i byen vår, sier Aas Andersen.

Han synes de har hatt gode prosesser med lokale instanser, og berømmer godt samarbeid med eksempelvis Amfi Alta, institusjoner og Alta kommune. Seksjonslederen har tidligere advart mot at de kan få flere med seg.

– Jeg er glad for ethvert initiativ som tas, som gagner folk. Dette er ikke bare på grunn av møtene som kom istand nå, men et samarbeid som pågår hele tiden, sier han.

– Snakk med ungdommen

– Vi må være litt føre var med våre håpefulle. Man må snakke med ungene sine og om problemer som kan oppstå. Det er ikke sånn at alt er over nå, da det fortsatt er utfordringer i ungdomsmiljøene, sier han.

– Så det er ikke sånn at hasj nå er borte fra ungdomsmiljøet i Alta?

– Nei, men vi må heller ikke skape et inntrykk av Alta som ikke er riktig. Ungdom flest røyker ikke hasj, men er særdeles hyggelig ungdom som gjør sitt beste, sier han.

Han oppfordrer publikum til å fortsatt melde fra om ting de ser.

– Om noe ikke er som det skal være, meld fra til oss. Ikke mist trua på å melde fra til politiet. Det kommer i loggen, og vi vil registrere om det skjer flere ganger. Og så må folk tørre å si fra til ungdom, tørre å bry seg, sier han.

– Når noen utsetter andre for problemer, sjikane, støy og leven, kan man være en god medborger og si fra, slår Aas Andersen fast.