– Vi har veldig mye ungdom i Alta, de er bedre enn noensinne. Men vi har ei gruppering som består av noen få individer, med noen hangarounds, som fører til problemstillinger vi ikke har sett så mye til før. Mer rus, ungdom på dagtid som er beruset, mer vold, bæring av kniv, og en offensiv holdning på Snap Chat, der de prøver å skape en negativ holdning til politiet, sier Steinar Aas Andersen, seksjonsleder for orden i politiet.

Han sier politiet bistår, som for eksempel Amfi Alta, når de har problemer.

– Hvis ungdom ikke klarer å oppføre seg, får de utvisningsvedtak fra Amfi. Vi legger oss ikke opp i det, men hvis de nekter å forlate, da kan vi komme og jage dem bort. Nekter de fortsatt, kan vi ta dem med til Alta lensmannskontor, forteller han.

Deretter blir ungdommene anmeldt av politiet, og stedet ungdommen er tilknyttet blir kontaktet.

– Klarer de å dra med seg nye ungdommer?

– Det føler jeg, og det er jeg redd for, sier han.

– Hva kan folk gjøre?

– Vi kan bry oss. Ser vi ting som ikke skal skje, så kan vi si fra. Foreldre må være flinke til å snakke om holdninger, sier han.

Ifølge Aas Andersen representerer kjernen i ungdomsgjengen en spesielt liberal holdning i forhold til narkotika.

– Vi ser en liberal holdning til et narkotikum man ikke før har hatt her. Det er bekymringsfullt. Det kan være noen som har røkt hasj som det går bra med, men vi ser også utrolig mange som det ikke går bra med, sier Aas Andersen.