Alta Laksefiskeri interessentskap (ALI) så raskt på HMS-rutinene sine etter arbeidsulykken i sommer, etter den dramatiske kanovelten i Nedre Sierra, der elvevakt Vebjørn Hillestad Lund havnet i den iskalde elva.

Arbeidstilsynets konklusjon var krav til forbedring av kartlegging og risikovurdering ved Alta Laksefiskeri interessentskap.

Arbeidstilsynet førte tilsyn med bedriften 10. juli i år.

– Arbeidsgiver må forbedre virksomhetens kartlegging av forhold som kan påvirke arbeidstakernes fysiske eller psykiske helse og sikkerhet, skriver Arbeidstilsynet og viser til, at ettersom elva og vær kan endre seg fra dag til dag, kan vaktarbeidet og bruk av kano bli mer utfordrende.

– Av den grunn må det stilles krav til en mer systematisk risikovurdering, heter det videre.

Har gjort tiltak

Til arbeidstilsynet svarer daglig leder i ALI, Tor‐Erland Nilsen, at de etter arbeidsulykken gjennomførte en del tiltak.

– Umiddelbart etter ulykken ble det innført totalt stopp for bruk av kano inntil en ytterligere kartlegging og sikkerhetsvurdering var gjennomført, skriver Nilsen.

Videre heter det at de har satt i gang omfattende HMS-arbeid bestående av kartlegging og risikovurdering.

– Vi kan også nevne at det på styremøtet 14. juni 2017 ble nedsatt et utvalg som skal gå igjennom HMS-arbeidet i ALI. I tillegg vil det hentes inn ekstern kompetanse der det måtte være behov for det, skriver Nilsen og mener det er utført en god kartlegging og risikovurdering av de operasjonene deres vakter utfører.

I brevet til Arbeidstilsynet ble det også lagt ved de nevnte risikovurderingene og analysene.

Tor Erland Nilsen. Foto: Hanne Larsen / arkiv

Ingen pålegg

Arbeidstilsynet har med dette som bakgrunn kommet frem til at varsel om pålegg er etterkommet og har avsluttet saken.

– Vi er glade for de innspillene Arbeidstilsynet og andre har kommet med underveis i prosessen. Vi er også glade for at Arbeidstilsynet har funnet ut at de tiltakene vi har gjort er tilstrekkelige. Dette er noe vi tar med oss videre, sier Nilsen til Altaposten.