Det mener Nussir-direktør Øystein Rushfeldt, etter at selskapet mandag formiddag fikk Klima- og miljødepartementets tilltatelse til å bruke sjødeponi for avgangsmasser fra kobbergruve i Kvalsund.

Ble påklaget

Da Miljødirektoratet sa ja til sjødeponi i Repparfjorden, ble dette påklaget av Sametinget,  Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Norske Lakseelver. De mente en utslippstillatelse var gitt med bakgrunn av manglende kunnskaper om miljøvirkningene og mente derfor en tillatelse ikke kunne gis. Klima-  og miljødepartementet har ment annerledes og har opprettholdt tillatelsen.

Særdeles hyggelig

Rushfeldt tar ikke av på noen måte, men konstatere at dette vedtaket fra departementet er årets julegave for Kvalsund kommune og befolkningen her.

– Det er ekstremt etterlengtet, sier han.

Rushfeldt slår fast at selskapet skal fortsette med det samme de har gjort i 10 år.

– Det gjenstår masse ingeniørarbeid, arbeid med avtaler og innhenting av kapital, men nå har vi på plass den brikken som var nødvendig for å gå videre, sier Nussir-direktøren.

Tas ikke til følge

Departementet tar altså ikke klagene til følge. Heller ikke de anførslene som Sametinget kom med, om at det vil være uforsvarlig å gi tillatelse til gruvedrift.

Departementet mener gruvedrift ikke vil gi de miljømessige ulempene, sammenholdt med de ulempene tiltaket vil ha for samisk kultur, reindrift, sjøsamisk fiske og bruk og samfunnsliv.

Klima- og miljødepartementet mener klagene ikke gir grunnlag for å endre de vurderingene som tidligere er gjort, og opprettholder vedtaket. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages videre.

Ingen overraskelse

Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo er ikke overrasket.

– Dette var dessverre ingen overraskelse. Vi har sett hvordan denne prosessen har blitt ført. Når miljødirektoratet som fagdirektorat velger å vektlegge andre hensyn enn de miljøfaglige, og snakker som om de vet noe om næringsutvikling og næringspolitikk, så ligger det i kortene at det handler om sterkt politisk press. Så jeg beklager dette og synes ikke det er en riktig avgjørelse, men den var dessverre ikke uventet. Jeg synes dette er tragisk for fjordmiljøet og for fisket og for Repparafjorden, den nasjonale laksefjorden – og føler meg ikke trygg på at de vet hva de gjør, sier Keskitalo. Som avslutter med at hun har store forventninger til at den nye posisjonen på Sametinget følger opp denne saken ordenlig.

– Dette er jo bare tillatelse til sjødelponi, en driftskonsesjon er en større og mer kompleks sak, avslutter hun.