Lotteri- og stiftelsestilsynet har vedtatt å utestenge Komsa sjakklubb fra ordningen med grasrotmidler, fremgår det av dokumenter Altaposten har fått tilgang til. Årsaken er at klubben ifølge tilsynet ikke har fulgt reglene for grasrotordningen.

«Forskriften om grasrotandel» sier blant annet at laget eller foreningen som får tildelt midler skal ha et stort innslag av frivillig arbeid, dette har ikke Komsa sjakklubb klart å dokumentere. Tvert imot mener tilsynet at pengene har gått til noe helt annet:

115.000 på sydentur

– Ut fra innsent dokumentasjon finner vi at grasrotmidlene i hovedsak er brukt til å finansiere aktivitet for en lukket krets og i for liten grad benyttet til å fremme frivillig, allmennyttig virksomhet på lokalt eller regionalt nivå, heter det i dokumentene Altaposten har fått tilgang til.

«Aktivitetene» Lotteri- og stiftelsestilsynet sikter til er ramset opp i dokumentene:

  • Åtte medlemmer brukte 115.508 kroner på reise til Las Palmas, for å spille sjakk med en lokal klubb

  • Klubben har ført opp utgifter på 68.454 kroner til reise, mat og hotellutgifter ved sjakkturneringer – uten at det er betalt inn egenandel

  • Steinar Hardersen fikk utbetalt 38.980 kroner for planlegging og undervisning for elever ved Saga skole, en jobb som det ifølge bilagene var satt av 40 timer til

I dokumentene fra tilsynet fremgår det at Komsa sjakklubb hadde 223.799 kroner i inntekter i 2013, medlemskontingent utgjorde 3.600 kroner, grasrotmidler hele 177.812 kroner og oppå dette kom renteinntekter på 42.386 kroner.

Forsvarer pengebruken

Altaposten har vært i kontakt med styreleder Ole Petter Haugen, som nekter for at klubben har gjort noe galt. Han mener tvert imot at klubben har vært utsatt for en heksejakt fra tilsynets side. Haugen sier det er oppsparte midler – ikke grasrotmidler – som er benyttet til både reiser og annet.

Vi har også vært i kontakt med Steinar Hardersen. Han sier at han ikke kan uttale seg i saken:

– Jeg sitter ikke i styret, og har derfor ingen kommentar til saken.

– Hva med forholdet som angår deg selv, nemlig at du mottok drøyt 38.000 for jobben i Saga?

– Det har jeg heller ingen kommentar til, sier Hardersen, og henviser til styreleder Haugen.

Uvanlig sak

Seniorrådgiver Berit Hovland sier til Altaposten at Lotteri- og stiftelsestilsynet sjeldent kommer over slike saker:

– Vi har hatt omkring 50 tilsynssaker siste halvåret, og her hadde de fleste alt i orden, noen har kanskje misforstått eller ikke lest seg opp på regelverket – men av den typen saker som vi har opplevd med Komsa sjakklubb ser vi ikke mange av. Sett fra vår side er dette en alvorlig sak, sier Hovland.

Hun mener reaksjonen fra tilsynet, tre års utestengelse fra grasrotandelen, sier noe om alvorlighetsgraden:

– Det er Brønnøsundregistrene som vil måtte ta en nøye vurdreing om Komsa sjakklubb skal slippe inn igjen når det er gått tre år. Kravet er blant annet at grasrotmottakerne skal drive en frivillig, allmennyttig aktivitet, noe en sjakklubb i utgangspunktet kvalifiserer for. Men i dette tilfellet ser vi at det er en håndfull spillere – syv-åtte stykker – som har nytt godt av grasrotandelen. Og da nærmer vi oss en grense der dette er midler som går til en lukket krets, påpeker Hovland overfor Altaposten.

Ole Petter Haugen. Foto: Rune Berg