Altaposten omtalte tidligere i dag Lotteri- og stiftelsestilsynets konklusjoner rundt Komsa sjakklubb. Tilsynet mener sjakklubbens medlemmer har brukt grasrotmidler til sydenturer, hotellopphold, mat og drikke «for en lukket krets» på syv-åtte medlemmer. Tilsynet mener midlene «i for liten grad benyttet til å fremme frivillig, allmennyttig virksomhet på lokalt eller regionalt nivå», slik meningen med grasrotmidlene er.

Lotteri- og stiftelsestilsynet anser saken som alvorlig.

Heksejakt

– Tilsynet driver en heksejakt etter Komsa sjakklubb, parerer styreleder Ole Petter Haugen i klubben.

Han understreker at både Las Palmas-reisen og en ikke tidligere omtalt tur til Cuba ble betalt ved hjelp av egne midler – ikke grasrotmidler.

– Vi har lenge planlagt reisen til Las Palmas, og spart opp til denne. Turen ble betalt med midler som ikke har noe med grasrotmidler å gjøre, det var vi selv som la ut for turene og fikk dette refundert fra klubben, slik normalt er.

– Dere har også vært på Cuba?

– Det er riktig. Og i likhet med turen til Las Palmas la vi ut for turen selv og fikk reisen refundert i ettertid. Skal du ut for å reise med firmakort får du ikke bestilt reise uten personlig kode. Slik fungerer det, og derfor registreres også reisen som utlegg som vi får tilbakebetalt etterpå, sier Haugen.

Han legger til at medlemmene hadde store forventninger både til Cuba-turen og Las Palmas-Turen, og at disse forventningene hadde bygget seg opp over mange år.

– Midlene ubrukt

– Men pengene dere har brukt til reisene, de sto på samme konto som grasrot-pengene?

– Ja, men grasrotmidlene står der fortsatt, urørt. Vi har brukt disponible midler klubben har hatt til rådighet, ikke grasrotmidlene. Da blir det helt feil som Lotteri- og stiftelsestilsynet sier, at vi har reist vekk grasrotmidler, hevder Haugen.

– Hvorfor mener du tilsynet driver en heksejakt etter klubben?

– Lotteri- og stiftelsestilsynet har tidligere gått veldig hardt ut mot sjakklubben, i forbindelse med at klubben hadde noen spilleautomater. Uttalelsene tilsynet kom med da måtte de trekke tilbake, etter at vi ble frifunnet for alle påstander, sier Haugen, og viser til tidligere omtale i Altaposten.

– Lov å ta seg drikke til maten

I skrivet fra Lotteri- og stiftelsestilsynet fremgår det at sjakklubbens syv-åtte medlemmer har brukt godt med penger under sjakkturer, penger de har fått refundert fra klubben i ettertid. Blant annet trekkes det fram en tur til Tromsø, der klubben betalte middager inkludert drikke til medlemmene.

– Ja, vi har latt klubben dekke middager, men når man er på en sjakktur er det ikke unormalt at man går ut og tar seg en bedre middag sammen. At det da er ei flaske vin eller to på bordet er da ingnting å hause opp. Det er lov å ta seg drikke til maten, dette gjøres såvel av offentlige , mener Haugen.

– Men du ser at dette, i kombinasjon med reisene til Cuba og Las Palmas på det som tilsynelatende er grasrotmidler kan tolkes veldig annerledes, sett utenfra?

– At vi over mange år har jobbet fram mot en sporadisk reise for å stimulere medlemmene og underbygge miljøet, det ser jeg ingenting galt i. Og hovedframføringa mi er at det ikke er brukt grasrotmidler til dette. At andre som ikke kjenner saken ser annerledes på dette, det vil jeg ha forståelse for. Men verken jeg eller klubben ser på det slik at vi har gjort noe galt.

– Det er litt pussig at en fotballklubb skal få lov til å sende medlemmer til La Manga hvert år, mens en sjakklubb ikke skal kunne gjøre det samme, legger han til.

Langvarig arbeid

– I papirene fra tilsynet fremgår det at Steinar Hardersen nøt godt av en utbetaling på drøyt 38.000 for 40 timers arbeid i forbindelse med et opplegg på Saga skole. Hvordan forklarer dere dette?

– At Steinar har fått utbetalt 38.000 er i realiteten kompensasjon for flere hundre timers arbeid som han har lagt ned over flere år, med sjakkundervisning på mange forskjellige skoler i Alta. Steinar har ikke presentert regning for dette tidligere, noe han i etterpåklokskapens navn kanskje burde gjort.

Vil verken klage over avgjørelsen eller søke på nytt

Som Altaposten tidligere omtalte ble Komsa sjakklubb tuppet ut av grasrot-ordningen. Tidligst om tre år kan de havne inn i ordningen igjen.

– Hvordan forholder dere dere til det at dere er ute av ordningen?

– Det har tidligere vært ganske fritt rundt hvordan man brukte grasrotmidler, inntil det kom en ny regel sommeren 2013. Før dette holdt det at midlene ble brukt til klubbvirksomhet, etter dette ble det stilt spesifikke krav til hvordan midlene skal brukes. Vi ser at vi ikke vil innfri kravene deres etter de nye reglene, og har derfor valgt å ikke protestere på vedtaket om å utestenge klubben fra ordningen med grasrotmidler. Vi vil ikke søke på nytt, med mindre vi på et senere tidspunkt skulle velge å omorganisere klubben. Vi har med andre ord akseptert at det er blitt en avslutning på ordningen for vår del, sier styreleder Haugen.

– Hva med pengene dere allerede har fått inn gjennom ordningen?

– Disse står fortsatt på bok. Vi har ikke blitt bedt om å betale noe tilbake, og anser dette for å være klubbens penger.

– Hvordan vil dere bruke dem?

– Som jeg sa har vi mottatt dem i en periode der det ikke var spesifikke retningslinjer for bruk av grasrotmidler. Dermed står vi fritt til å bestemme hvordan vi skal bruke dem, hevder Haugen.

– Men det er klart at i alle fall jeg vil legge opp til at disse blir brukt på en varsom måte. Vi ønsker ikke slik negativ medieomtale igjen.

Ole Petter Haugen Foto: Rune Berg