– Jeg driver ingen «solo-aktivitet» da jeg forholder meg til alle kommunestyrevedtak som er gjort i Loppa kommune, sier Steinar Halvorsen i en kommentar og forklarer:

– Alle saker som kommunestyret behandler blir saksbehandlet av administrasjonen slik at vi politikere har grunnlagsdokumenter til å vurdere hva som vil være til det beste for kommunen. At da Altaposten, sammen med Loppa Ap, kommer med påstand om at ordføreren og Loppa Høyre ikke forholder seg til flertallet i kommunestyret faller på sin egen urimelighet, da denne saken ikke har vært saksbehandlet, men kun vært til drøfting. At Altaposten hevder at ordføreren og Loppa Høyre motsatte seg kommunestyreflertallet to ganger, er direkte misvisende.  Kommunestyret har behandlet vedtektsendringer i Ymber kun én gang,  der ordfører ville forholde seg til kommunestyrets flertall gjennom det vedtak som ble gjort.

Misforståelse

I forhold til hvilke instrukser han ga Kautokeino-ordfører Johan Vasara da Halvorsen ble værforindret og måtte ha Vasara til å stemme på vegne av Loppa, er ordføreren tydelig.

– I vår samtale opplyste jeg om Loppa kommunes kommunestyrevedtak og standpunkt. Vi utveksler også meninger og holdninger der det kom klart frem hva jeg som ansvarlig eier mener. Det oppstår da desverre en misforståelse som ender opp med at fullmaktshaver stemmer motsatt av hva som var intensjonen, utdyper Halvorsen. Han er tydelig på at han tar selvkritikk for at det ble brukt en standard fullmakt hvor stemmegivning ikke  var presisert.

– Få Ap på banen

Halvorsen både påstår, og reiser spørsmål, om hvorfor Altaposten ikke er interessert i hva som ligger bak Loppa Ap sin motivasjon til å hindre aksjeoverdragelsen mellom TK og TF, noe samtlige eiere mener er bra for Ymber.

– Hvorfor får ingen andre eiere vite hva Loppa Ap vet? Hvorfor er dette en dårlig handel for oss eiere, inklusiv Loppa kommune, og Ymber som selskap?  Loppa Ap beskytter seg bak at dette er en selskapssak som er unntatt offentlighet, og at de respekterer dette.  Loppa kommunestyre med resten av eierkommunene er ikke å anse som offentligheten i denne saken, og bør da av respekt få vite hvorfor Loppa Ap vil hindre denne 100 millioners transaksjonen.

Selv er Loppa-ordførenen klar på at kommunen bør forholde serg profesjonelt til den avtalen som ble gjort for ett år tilbake, og da på lik linje med det alle de andre eierne ønsket.

– Det å få TK inn på eiersiden i Ymber ser vi andre eiere på som en styrke da selskapet bringer med seg stor kompetanse og betydelig økonomi. Ser vi lengre inn i fremtiden får vi en eier som ikke bare har finansielle muskler, men som også med stor sannsynlighet har ambisjoner om å bli en større eier i Ymber. I dette ligger da muligheten for eierkommunene å kunne få realisert salg av sine aksjeposter, om vi skulle komme til den avgjørelsen. For Loppa kommune vil dette dreie seg om ca 50 millioner kroner etter dagens verdi.