Det hele dreier seg om veldig mange millioner kroner, eierforhold og transaksjoner i energiselskapet Ymber AS, som leverer strøm i deler av Loppa kommune.

Sammen med Troms fylkeskommune, kommunene Kautokeino, Kvænangen, Kåfjord, Skjervøy og Nordreise eier Loppa kommune Ymber. Loppa og Kvænangen er minste eiere, hver med 8,3 prosent av aksjene.

– Min argumentasjon og motivasjon er at en endring i aksjonæravtalen, slik at Troms Kraft får overta Troms Fylkeskommunes aksjer, vil bringe en profesjonell aktør med store økonomiske muskler. I mitt hode vil det øke muligheten for at Loppa kommune kan bli kjøpt ut til en god pris. Jeg tror vi kan snakke om anslagsvis 50 millioner kroner for Loppa, sier ordfører Steinar Halvorsen.

– Solospill og forviklinger

Problemet er at Loppa-ordføreren og Loppa Høyre ikke har fått overbevist flertallet i Loppa kommunestyre. Tvert om har flertallet ved to anledninger motsatt seg å gjøre vedtektsendringene som åpner for at Troms Kraft og Troms fylkeskommune bytter plass i eierkonstellasjonen.

– Solospillet til Høyre og Halvorsen gjorde at kommunestyret måtte ta grep for å sikre seg at de som representerer Loppa kommune i selskapet stemmer i tråd med flertallet, sier leder i Loppa Ap, Kim Gøran Pedersen.

Klar instruks

I oktober 2016 tar kommunestyret grep. Ifølge Pedersen og Loppa Ap er det sterkt motivert av det de betegner som ordførerens solospill i Ymber-saken. Grepet heter «regelverk for ordfører og varaordførerer».

– Samtidig ender vi altså opp med at Loppa kommunestyre igjen får en mulighet til å få fram vårt syn i saken i forhold til vedtektsendringene i Ymber. Fordi Troms Kraft og Troms fylkeskommune hadde en frist til å gjennomføre transaksjonen innen 20. juni 2017, og ikke overholdt fristen, måtte det ny generalforsamling til. På nytt ble det i generalforsamlingen stemt i strid med Loppa kommunes flertallssyn.  Ansvaret for dette ligger også denne gangen hos ordføreren, er den klare meldingen fra lederen i Loppa Ap.

26. oktober 2017 får kommunestyret forelagt Ymber-saken for andre gang. Ordføreren, som fortsatt er kommunens general, blir låst til å stemme i tråd med flertallsvedtaket, altså i strid med sitt eget standpunkt. Vedtaket han må framføre er at Loppa kommune går mot foreslåtte vedtektsendringer i Ymber AS, og med det blokkerer for den avtalte transaksjonen. Vedtaket gjøres med 8 (Ap/SV/Sp) mot 6 stemmer (H).

Skulle stemme mot

Overfor Altaposten er Loppa-ordføreren tydelig på at han denne gangen ikke hadde intensjon om å følge sitt personlige syn, men ville stemme i tråd med kommunestyrets vedtak. Værforhold hindret imidlertid Halvorsen fra å dra på generalforsamlingen. Han tok da kontakt med Kautokeinos ordfører, og fikk gjennom Ymbers administrasjon skrevet ut en fullmakt. Det er ingen uenighet om fullmaktens utforming. Det framgår IKKE av fullmakten at den som representerer Loppa kommune har et bundet mandat som klart sier hva fullmektigen skal stemme.

– Vi vil bemerke at ingen i formannskapet, eller varaordfører Stein Thomassen, ble forsøkt kontaktet for å representere Loppa kommune når ordføreren ble værhindret fra å møte, påpekes det fra Loppa Ap.

– Tar selvkritikk

Loppa-ordføreren tror kommunestyret vil legge saken død, men tar selvkritikk for at fullmakten som ble gitt ikke var godt nok utformet.

– I samtalen med Vasara mener jeg det kom fram hva som var kommunestyrets behandling og vedtak, selv om vi to var enige rent personlig om at vedtektektsendringen burde godkjennes. Jeg tar selvkritikk på at jeg i fullmakten ikke fikk med at Vasara måtte stemme i tråd med kommunestyrets ønske og vedtak. Det ble kun brukt en blankofullmakt, sier Halvorsen og legger til:

– Saken skal opp på nytt i kommunestyret 14. desember. Nå ser det ut til at Senterpartiet og Høyre har flertall for at Loppa ikke skal gå videre med saken.

– Betyr det at Senterpartiet har snudd i forhold til tidligere standpunkt om å stoppe transaksjonen?

– Om Senterpartiet har snudd skal jeg ikke mene noe om. I formannskapet ga Sp-representanten kritikk til ordføreren for at denne situasjonen har oppstått, og mente det ville være best for Loppa kommune om vi forholder oss til generalforsamlingens vedtak av 3. november. Sammen med ordføreren var det dette Sp ville innstille til kommunestyremøte 14 desember, fastholder Halvorsen.

Foreløpig vet ingen hvem som eier aksjeposten som Troms fylkeskommune har hatt hånd om. Dersom kommunestyret i Loppa står på sitt opprinnelige vedtak og hevder at kommunen ikke har godkjent vedtektsendringen, sier kilder i kraftbransjen, som Altaposten har vært i kontakt med, at eneste utvei er en ekstraordinær generalforsamling i Ymber.

Krever at saken får konsekvenser

Loppa Ap varsler oppvask etter ordførerens rolle i Ymber-saken. Det hele kan imidlertid ende med at ordfører Steinar Halvorsen og Loppa Høyre får flertall for sin håndtering, da med hjelp av Senterpartiet.

Dermed kan saken være på vei ut av det kommunale sakskartet. Så enkel synes ikke Loppa Arbeiderparti at saken er.

Lederen i Loppa Ap, Kim Gøran Pedersen,  mener at dersom ordføreren hadde vært lojal mot kommunestyrets flertall ville saken vært avgjort, og da med den følge at eierforholdet i Ymber ikke ville blitt endret.

– Vi går ikke inn på argumentasjonen for realitetene i saken. Dette er en selskapssak unntatt offentligheten, og det respekterer vi. Realitetene er en ting, noe annet er ordførerens mangel på lojalitet mot kommunestyrets vedtak, sier Pedersen, som ikke kjøper forklaringen til Halvorsen om at det var misforståelser rundt hvordan Johan Vasara skulle stemme. Videre sier Ap-sjefen i Loppa:

–  At ikke Loppas stemmegivning i saken ble korrekt må derfor ordføreren ta fullt og helt på sin kappe. Når han så sier til iFinnmark på nett 20. november at «vi som profesjonelle eiere … ikke kan opptre på denne måten. Det er så amatørmessig», er det kun seg selv han karakteriserer. Å gi Arbeiderpartiet skylda er fullstendig skivebom. Vedtaket i kommunestyret er gjort, og det er ordførerens plikt som eierrepresentant å avgi stemme i tråd med dette vedtaket. Ordfører Steinar Halvorsen burde lagt seg skinnflat og tatt ansvar for sin egen tabbe. Han burde også gitt en uforbeholden unnskyldning til ordføreren i Kautokeino, Johan Vasara, for å ha stilt han i en slik situasjon.

– Loppa Arbeiderparti beklager at Ymber AS, Troms Fylkeskommune, Troms Kraft AS og ordføreren i Kautokeino er blitt stilt i en unødvendig vanskelig situasjon. Det kunne ha vært unngått med enkle grep, sier Kim Gøran Pedersen på vegne av Loppa Ap.

Leder i Loppa Ap, Kim Gøran Pedersen, hevder at dersom ordfører Steinar Halvorsen hadde fulgt kommunestyrets flertall hadde Loppa kommune blokkert for Troms Kraft og saken hadde vært avgjort Foto: Privat