Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme er blant de som har engasjert seg sterkt i flyktninge- og asylsaker de siste årene, i enkeltsaker så vel som på mer generelt plan. Selv om han fra sin tid som prost i Alta kjenner til katolikken Roland Ouendeno som en flittig kirkegjenger også i de protestantiske kirkene, er han ikke kjent med 37-åringens asylsak annet enn det han har lest i media.

– Jeg har hørt mye godt om mannen, men kjenner han ikke godt nok til at jeg kan si noe mer enn det. Men på helt generelt grunnlag registrerer jeg at norske myndigheter har veldig lyst til å vise omverdenen at vi har den strengeste flyktninge- og asylpolitikken. Det føres en hard tone, ikke minst fra politikerne. Men det er ikke noe å skryte av, dette. Tvert imot – det er en skam, sier biskopen, med økende tykk mot slutten av siste setning.

– Og med forbehold, da jeg ikke kjenner saken godt, men det ser ut til at Rolands sak føyer seg inn i rekken av saker å skamme seg over.

– Hvorfor sier du det?

– Som saken presenteres er han en av de som har vært lenge i landet, som er godt integrert og som fungerer i samfunnet, som kan ta vare på seg selv og ikke er til byrde for noen men som i stedet bidrar til fellesskapet. Når vi sier nei til å la slike bli, da befester det inntrykket av at Norge ikke lenger er et gjestfritt land. Det er trist å se, sier biskop Øygard.

Han påpeker at det står mye om «gjestfrihet» i Bibelen, både i konkret og overført betydning. Øygard mener mye av det skrevne er direkte overførbart til dagens asylpolitikk:

– Det er en god kristen verdi å vise omsorg for mennesker som har det vanskelig. Men dette gjelder ikke bare på individuelt plan – altså at du bryr deg om og er hyggelig med de du kjenner eller som du ser like foran deg som har det vanskelig. Dette innebærer også at du skal være god med de du ikke ser eller kjenner. Hvis vi bare tenker etikk på det individuelle plan, og ikke også på det sosiale plan, er det fare for at mye av det som står i Bibelen gjøres uaktuelt for samfunnet.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug får kritikk fra biskopen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Fundamentalt uenig

Akkurat her mener han landets kristne innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) trår feil. På spørsmål om hva han tenker om ministerens utspill om at Norge skal føre en streng asylpolitikk og hvordan dette harmonerer med kristne verdier, svarer Øygard:

– Jeg spør meg om Listhaug har en individualetisk tilnærming til asylspørsmålet, altså at hun godt kan være god med de hun treffer og har en relasjon til, men ikke noe mer enn det.  Det virker som at hun tenker at hun ikke trenger å være god mot de menneskene hun ikke ser selv eller har en relasjon til. Og det blir helt feil. I slike spørsmål må vi tenke sosialetisk, vi må tørre å si at vi skal være gode mot andre mennesker, også om de kommer til oss og trenger hjelp.

– Men det å ha en «streng holdning» til asylspørsmålet er ikke uforenelig med det å være kristen?

– Nei, det vil jeg overhodet ikke si. Jeg er fundamentalt uenig med en god del av tenkingen hun målbærer, det er jeg. Men jeg vil overhodet ikke søke å frakjenne henne hennes kristne tro av den grunn, sier biskopen.

Øygard vil overfor Altaposten være forsiktig med å komme med «regelforslag per telefon» til Listhaug eller hennes vikarierende minister Per Sandberg (Frp). Men han mener det må være lov å stille spørsmål rundt måten asylsøkere behandles, og hvordan vi ser på disse menneskene:

– For å ta utgangspunkt i Roland-saken, så ser jeg ikke hvem som tjener på at han eller andre som er i hans situasjon sendes ut. Vi må klare å se på slike mennesker som en ressurs. Magefølelsen min sier at Roland-saken er en dårlig sak for alle, det er en dårlig sak for oss men ikke minst for Roland.

  • Sylvi Listhaug er for tiden ute i mammapermisjon. Altaposten har sendt saken med tilbud om å følge opp med et svar på biskopens utspill til pressevakta ved justis- og beredskapsdepartementet.