– Det store spørsmålet er om laksen går fem på. Det gjenstår å se, og derfor stiller vi våre anlegg og vårt personell til disposisjon for forskerne, sier samfunnskontakten i Grieg Seafood Finnmark, Roger Pedersen. Det er Kompetanseklynge Laks SA som har prosjektet, sier Pedersen, som gladelig er vertskap for prosjekter fra dem. Han omtaler klyngen som en unik samarbeidsareana som ingen andre har maken til. Forsøket tar til på mandag, og handler om lyd.

Lokke med lyd

– Forsøket går ut på å koble foring av laksen med lydsignal, rett og slett høytalene i vannet. Hypotesen er at laksen da vil tenke at nå er det mat å få, og svømme til området hvor lydkilden befinner seg.

– I neste omgang håper vi at dette kan brukes ved en eventuell rømning, ganske enkelt ved at sulten laks hører lydsignalet, og svømmer dit den av erfaring vet at det er noe å spise, sier samfunnskontakten.

Unik klynge

Samtlige av prosjektene til Kompetanseklynge Laks dreier seg om villaksens ve og vel, og siden starten i 2016 har klyngen - med aktører også fra oppdrettsnæringen - opparbeidet seg det Pedersen berømmer som en unik kunnskapsbase om altafjordsystemet. Årlig gjøres det blant annet smoltprosjekter i den hensikt å svekke lakselusas innvirkning.

Store innspill

– Slik det ligger an, er Kompetanseklynge Laks i ferd med å bli en innspiller til planer også på nasjonalt nivå, sier Pedersen. Han sikter til Havforskningsinstituttet, regjeringens faglige verktøy for å utarbeide de såkalte «trafikklysene», altså om enkeltaktørene i næringen skal få løyve til å vokse eller ei.

– Det ses i disse dager på et samarbeid mellom denne nasjonale storaktøren og Kompetanseklynge Laks, sier han.