– Vi bruker plast på alle bauger og kanter, og vårt utgangspunkt er å ta ansvar for denne bruken, sier Roger Pedersen, samfunnskontakt for Grieg Seafood Finnmark.

– Derfor er vi meget fornøyd med at selskapet nå inngår samarbeid med Bellona på plastproblematikken. Et pilotprosjekt det nå knytter seg store forventninger til, sier Pedersen. Prosjektet gjelder hele Grieg Seafood ASA, sier han, og presenteres av Pedersen og co mer i detalj til uken.

Er ingen versting

Selv om oppdrettsnæringen bruker enorme mengder plast, sier samfunnskontakten bestemt nei når vi spør om de ser på seg selv som en miljøversting på området.

– Vi er langt i fra noe slikt. Dette handler om vårt ønske om å ta ansvar for vår egen plastbruk, og da er Bellona en god samarbeidspartner, sier Pedersen.

Rognkjeksen fikk gleden

Pedersen sier han har ei hektisk uke foran seg, med prosjekter i fleng. Blant annet på Nyvoll på mandag, da en «plast-pilot» skal testes i anlegg på Nyvoll. Visstnok har en bedrift - for første gang i Norge - klart å lage resirkulerbare løsninger for ustyret som knytter seg til bruken av rognkjeks i anleggene. Rognkjeksen settes i mærdene for å ete lakselusa, og det sier seg selv at resirkulerbart ustyr vil spare miljøet, bekrefter han.

Viktig for fjorden

Samme dag, i regi av Kompetanseklyngen for Laks, slippes det løs femti oppdrettslaks med radiomerking.

– Tilsvarende ble gjort i fjor, og tirsdag slippes forskningsfunnene fra det første året, sier Pedersen. Rømt oppdrettslaks er som kjent et brennhet tema i Alta, og Pedersen betegner dette prosjektet, sammen med smoltprosjekter og mye annet som skjer, som viktige med hensyn til fjorden og elva.

Typisk nok er næringen på banen presis når laksesesongen er i gang, men det sier samfunnskontakten skyldes dynamikken i de prosjektene som igangsettes. De har også sin rette plass på denne tiden av året, sier han.

– Bellona er en god samarbeidspartner på plastproblematikken, sier samfunnskontakt for Grieg Seafood Finnmark, Roger Pedersen. (Arkivfoto) Foto: Magne Kveseth
Denne vesle karens livrett er lakselus, og blir nå hovedperson for nyskapende og resirkulerbart oppdrettsutstyr på Nyvoll. Foto: Grieg Seafood Finnmark