– Jeg mener at hvis barn har vært lenge i Norge, må det ha avgjørende virkning både på vedtak og tvangsinngrep. Barnas beste skal være avgjørende hensyn. Jeg mener dette er et overgrep mot barn som er intergrerte barn, eller så små barn som ikke kjenner til noe annet liv, sier Morten Bjønness.

Han bistår familien som torsdag ble sendt ut fra Alta og Norge.

– Familien har fått avslag på asyl, klaget, og fått avslag på klagen. De har fått et avslag på opphold tilbake i tid, og ikke etterkommet utreisefrist. I mellomtiden har barna blitt integrert. Familien er deltakere i samfunnet i Alta, sier Bjønness som forsøkte å stoppe utsendelsen av familien Shirin og Eihab Al-nimr med sine fem barn i alderen tre til 15 år. .

Statsløse

– Familien omtaler seg selv som statsløse palestinere. De er palestinere fra Gaza, sier advokaten.

Politiets utlendingsenhet (PU) mener på sin side å ha verifisert familien som israelske statsborgere.

– Det har ikke jeg sett noen bekreftelse på. Og familien mener å ikke være det, sier han.

De har i sin tid hatt oppholdstillatelse i Israel, men mener de ikke har statsborgerskap.

Advokaten som jobber med denne type saker jevnlig, sier han ikke tør å si noe om hva han kan få til.

– Veldig mye har skjedd. Saken har endret karakter nå som politiet har uttransportert dem. Men jeg vil gjøre mitt aller beste for at familien skal kunne returnere, sier han.

Uttransporteringen

Han stiller dessuten spørsmål ved politiets metode for uttransportering.

– Her har de agert på ganske kort varsel – fra den ene dagen hvor familien bor hjemme og gjør som de pleier, til de dagen etter er i et annet land, sier han.

Bjønness vet at de er sendt ut av Norge. Han vet de skulle bli sendt til Tel Aviv i Israel. Men han vet ikke hvor de er akkurat nå. Nå venter han på svar fra PU.

– Alt snakket om vern av asylbarna, vil ikke det kunne gjelde i denne saken?

– Det har vært mye snakk, mye planer, men endringene har ikke kommet ennå, sier han.

Også Trine Noodt (V) har nå engasjert seg i saken.

– Jeg reagerer på at barnefamilier blir sendt ut på så kort varsel. Nettopp denne gruppen av palestinere er vi bekymret for. Vi frykter at man nå prøver å få ut flest mulig ut, for å få færrest mulig eventuelle amnestisaker, sier Noodt, som ønsker å hjelpe familien.

– Dette er familier som er godt integrert, og av humanitære årsaker bør få bli i Norge. Det er mange ting jeg reagerer på i denne saken, både det korte varselet, og at disse barna har knyttet bånd i Alta. Man ser at mange engasjerer seg, og jeg tror ikke at slike utsendelser stemmer med bildet av det Norge flesteparten av oss vil ha. Vi kan ikke hjelpe hele verden, men denne familien er velfungerende og godt integrert i samfunnet. Nå går de en usikker fremtid i møte, og de vil sannsynligvis bli splittet, legger hun til.