De tre rumenske kameratene, Nicola Elvis, Adrian Popescu og Petronel Ballau, som selger gatemagasinet «Folk er folk», trenger et sted å stå med campingvogna for vinteren, hvor de kan få knyttet seg til elektrisitet.

– Vi kan gå sammen alle tre og betale for strømmen. Det er ikke noe problem. Vi har det helt ryddig og fint utenfor vogna, og vi verken røyker, drikker eller driver med stoff, sier Nicola Elvis, Adrian Popescu og Petronel Ballau, som alle kommer fra den samme byen Galati, i det østlige Romania.

For øyeblikket står de med vogna utenfor Alta kirke, etter å ha blitt jaget fra skanse til skanse rundt i byen. Blant annet har de forsøkt å få være på området til tidligere Kronstad camping.

– De sier «go, go» overalt hvor vi prøver å stå, sier Elvis, som er den som snakker engelsk og prater på vegne av alle tre.

Kjølig etter Brennpunkt

Petronel Ballau har vært i Alta over ett år og ble kjent for byens befolkning etter at han ble kastet ut i kulda fra Coop Extra Midtbakken i fjor vinter. Altafolk strømmet til med støtte for Petronel og de andre rumenerne i bygda, som opplevde tidenes salg av magasinet «Folk er folk».

Etter Brennpunkt-dokumentaren til NRK for et halvt år siden, der det ble avslørt at mange rumenske tiggere er del av kriminelle nettverk, har salget stupt og rumerne opplever et stemningsskifte blant folk.

– Ja, vi merker det helt tydelig. Nå selger vi kanskje 2-3 magasin hver daglig. Det er akkurat nok til at vi klarer å betale for gass og mat. Vi klarer ikke å spare noe, sier Elvis, som har kone og en sønn på 3,5 år i Romania.

– Håpet er å kunne spare å ta med hjem penger til dem.

SALGET STUPT. Etter brennpunkt-dokumentaren der rumenske kriminelle ble avslørt har det vært tøft å selge gatemagasin for Adrian, Nicola og Petronel. Her inne på Rema 1000. Foto: Hanne Larsen

Et gatemagasin koster 100 kroner og selgerne får 50 kroner per magasin de selger. Resten går til organisasjonen Folk er folk, lokalisert i Oslo.

– Hvordan er altaværingene i møte med dere i dag?

– Veldig mange er snille, men vi merker også at flere er blitt kaldere. Folk har ofte vanskelig med å se nyansene. Selv om langt fra alle rumenere er del av kriminelle nettverk, så er det lett at folk bare sort eller hvitt, sier Elvis.

Adrian Popescu er bare 21 år, og bor i Romania sammen med far, bestemor og onkel. Nicola Elvis sin kone og sønn bor også sammen med sin storfamilie, hvor broren til Elvis forsørger de andre.

– Det er veldig vanskelig å få jobb i Romania, og de få jobbene som finnes er veldig dårlig betalt. Noen ganger jobber man uten å få betalt. Det gjorde jeg en gang. En hel måned jobbet jeg uten å få lønn, sier Elvis, mens de andre skratter. Galgenhumoren har som kjent berget mange.

KALD FORNØYELSE: Nicola Elvis og de to kameratene prøver de å holde varmen i campingvogna ved hjelp av masse tepper. Foto: Hanne Larsen

Inne i vogna er det tre senger, fulle av slitte tepper, som mennene forsøker å holde varmen under på nettene. Lys får de via et batteri, mens en gassbeholder sørger for at de kan lage seg mat på kokeplata.

– Men vi mangler varme og nå begynner det å bli kaldt, sier vennene, som forteller at de har møtt hjertevarme hos Shell på Elvebakken, hvor de får dusje gratis.

– Og på Sisa får vi vaske klærne våre. Dit kan vi alltid komme og alle møter oss med vennlighet og en kopp kaffe. Det gir energi å komme til Sisa, sier Elvis.

Nå er håpet at noen lar dem få koble seg til en stikkontakt.

– Husk folk er folk. Noen er gode og noen er ikke så gode. Men vi er ikke kriminelle og vi betaler for oss. Det eneste vi ønsker oss er en bedre fremtid, sier Nicola, Popescu og Petronel.

Sanitærrom i Bergen

Anne Gerd Paulsen har tidligere hatt Petronel boende hos seg sammen med en annen rumensk gutt, Cristian Andrei Galan. Nå har Cristian dratt tilbake til Romania og Petronel har funnet ut at han vil klare seg selv. Paulsen har likevel forsøkt å hjelpe Petronel.

– Jeg har tatt kontakt med ordføreren for lenge siden. Hun skulle se på det, men jeg har ikke hørt noe. Men kommunen klarer jo ikke engang å ta vare på sine egne innbyggere som sliter, så jeg har ikke så mye håp om hjelp fra den kanten, sier Paulsen.

Hun mener generelt at samfunnet har dreid i en kald retning.

– Vi ser det også i asylpolitikken med de mindreårige asylsøkerne, sier Paulsen, som likevel ser lyspunkter.

– I Bergen har kommunen etablert et sanitærrom for rumerne og andre som lever ute. Her kan de dusje og vaske klær. Kanskje det kunne vært en tanke her i Alta, spekulerer Paulsen.

Vil prøve å hjelpe

Altaposten forsøker først å ringe Alta kommune, men der har de ingen løsning å by på. Dermed tar vi en telefon til kirken, som jo har nestekjærlighet som sitt varemerke. Gunnar Tangvik medgir at situasjonen med de rumenske magasinselgerne, som i dag har vogna sin i nærheten av gamle Alta kirke, ikke er så enkel.

– Vi har et strømuttak på forsiden mot LHL-huset, men samtidig har vi ikke lyst å ha en campingvogn stående rett ved kirka, sier Tangvik, som er leder for kirkene i byen.

Forventer reaksjoner

Mens vi snakker med Tangvik kommer han frem til at det kan være en mulighet nede ved Elvebakken kirke.

– Der har vi et strømuttak, som gjør at de kanskje kan stå på parkeringsplassen der. Det vil også være nærmere Shell, hvor de har dusjemuligheter, sier kirkevergen, som uansett er redd for at det blir reaksjoner.

– Vi hadde en gang en pianostemmer som bodde i campingvogn ved kirka, og da fikk vi også reaksjoner fra folk som mente at det var en sigøyner som hadde slått seg ned der. Så folk følger med.