Amfi ønsker å utvide kjøpesenteret og det vil de gjøre på den gamle Scania-tomta. For å knytte sammen de to delene er det foreslått gangbru. Torsdag diskuterte Planutvalget tegningene for det nye bygget.

Saken ble behandlet første gang i Kommunestyret i 2016 og nå er den på bordet hos politikerne på nytt. Og fortsatt er de ikke helt fornøyd med hvordan uman ser for seg framtidens sentrum.

Debatten i møtet handlet i stor grad om fasade, gangbru fra eksisterende senter til den nye delen og parkering.

– Vi vil ha flere alternativer ut på høring. Vi ønsker å høre hva folk flest mener om både  gangbru og parkering, sa Venstres Trine Noodt.

Hun presiserte også at dagens tegninger har fjernet leilighetene på toppen av bygget og det tar bort en viktig del av uttrykket på sentrum.

– Vi har jo sagt at vi ønsker et sentrum med koselig preg. Leilighetene er med på å myke det opp. Og det skaper liv og røre i sentrum.

Fra utbyggerens side er det lagt inn i planene at det kan bygges leiligheter på sikt.

I forslaget som kommunestyret behandlet i 2016 var det tegnet inn en stor, prangende og fullt overbygd gangbru. I dagens forslag er den skalert ned. Administrasjonen mener dette er et viktig moment fordi området der gangbrua er plassert er bestemt som et grønt område i reguleringsplanen. Og det området strekker seg i et belte helt til kanten ned mot Aronnes.

Må åpne opp senteret

Fra administrasjonens side er man opptatt av en innbydende fasade. De beskriver dagens senter som lukket mot gågaten. De ønsker en første etasje som har dører og vinduer ut mot det offentlige rom. Politikerne var enig.

Arbeiderpartiets Ole Steinar Østlyngen orienterte utvalget om at de har gjort det klart for utbygger at for å komme til enighet må de myke opp fasaden på dagens kjøpesenter. Resten av politikerne sluttet seg til kravet og har i et eget punkt beskrevet det slik:

Fasade 1 på dagens Amfi skal åpnes mot gågata får å gi bedre miljø mot gågata. Tegninger som viser dette legges ved forslag som sendes på høring.

Torg eller parkering

Svs Otto Aas bemerket at man ikke kan adlyde alt næringslivet sier og vil ha bilene bort fra overflaten. Og det var flere enig i, deriblant Senterpartiets Jan Martin Rishaug

– Jeg er enig her. Hvis det går an å grave ut under dagens parkeringsplass og lage parkeringskjeller så er det beste alternativ. Da bør vi ha park på overflaten.

– Vi kan ikke ha kafeer som har utsikt rett på en parkeringsplass. Slik det er i dag utenfor Peppes Pizza, for eksempel. Her sitter de å ser rett ut på en rundkjøring. Jeg skjønner at næringslivet vil ha plass til biler, men vi må tenke på andre ting også. Vi ønsker et fint sentrum, presisterte Trine Noodt overfor Altaposten

Må komme i gang med byggingen

Rishaug sa også under behandlingen at man bør få dette ut på høring slik at man kan komme i gang. Han ønsket derfor ikke å komme med flere forslag som gir grunn til utsettelse, fordi utbygger allerede har ventet et år. Torfinn Reginiussen i Ap påpekte at et år ikke er mye.

– Det er viktig at alt blir rett. Det er tross alt sentrum. Det tror jeg utbygger har forståelse for. Så vi må ta den tiden vi trenger.

Og planutvalget ble enig denne torsdags formiddagen, faktisk entemmig. Nå skal saken ut på høring.

UTVIDER: Slik vil Amfi at tilbygget skal bli seende ut. Kommunen mener gangbrua er for dominerende.