Hovedutvalgsleder for oppvekst- og kultur i Alta kommune, Trine Noodt, har sett seg lei på nedbyggingen av tilbudet på Alta videregående skole, hvor nær halvparten av alle videregående-elvene i fylket faktisk vil gå på skole.

– Rett og slett tragisk

Nå sist er 14 plasser på almenn påbygning fjernet, til tross for massiv oversøkning. Også på en rekke andre områder er ventelistene lange.

– Ventelistetallene er rett og slett tragiske. Dette er jo et signal fra ungdommen om hvor de ønsker å gå på skole, da er det ekstremt rart at man bygger ned der hvor det står masse ungdom på venteliste, sier Noodt, som medgir at hun er oppgitt over Finnmark fylkeskommune.

– Denne utviklingen kan bare ikke fortsette. Det er ingen gode begrunnelser for å legge ned eller bygge ned i Alta. Dette viser igjen hvor stemoderlig behandlet vi blir, sier hun.

Må forandre andre steder

Noodt fastholder at dersom Alta skal få tilført ressursene som trengs, må det komme forandring andre steder i fylket.

– Hvor lenge skal de holde på på denne måte i fylket? Det er ungdommene som blir skadelidende. Denne behandlingen av ungdom i Alta er helt uakseptabel, fastholder hovedutvalgslederen, som tror situasjonen i dag går ut over de elevene som sliter mest allerede.

– De med svakest karakter, må jo flytte. De har gjerne størst behov for oppfølging fra hjemmet, og vil da være i faresonen for å falle ut. Ungdommen bør få et tilbud der de bor, for å hindre det massive frafallet vi sliter med i Finnmark, sier Noodt.

Problem i Finnmark

– Dersom hun mener det så har vi et problem i Finnmark. Ungdom i Alta må få et tilbud i Alta, og det bør også elever på mindre skoler. Men her må man tenke nytt, samlingsbaserte studier er en modell, og det finnes også IT-løsninger, sier hun.

Venstre-politikeren godtar på ingen måte uttalelsene fra Sandtrøen om at Alta for øyeblikket er populær blant ungdommen, men at dette vil svinge.

– Slik som det er nå, trengs det akutt å bygge ut i Alta. Det er bare å se på søknaden de siste årene. Kart og terreng stemmer tydeligvis ikke hos fylkeskommunen. Og det går ut over elevene, fastholder hun.

Skittent spill i ferien

Hun beskylder også fylket for å drive skittent spill.

– Midt i ferien legger de ned IKT-linja, med en tynn begrunnelse. Det er ikke det private næringsliv som skal stå for det ordinære skoletilbudet, minner Noodt på.

– Og det er ikke første gang. Vi har også bil og drama som er eksempler på dette. Ingen vet noe før det skjer. Det er ikke riktig overfor ungdommen, legger hun til.