– Alta kommune vil nok helst unngå en konfrontasjon med Maria. De fleste av foreldrene stiller seg bak henne, sier Ellen Helander, bygdelagsleder i Kåfjord og Mathisdalen. Nå ber hun Altas politikere finne startstreken i saken, nemlig hva som er barnas beste.

– Det vil være ulovlig å legge slike føringer. Manglende vurdering av barns beste er for øvrig ingen liten saksbehandlingsfeil, sier hun.

Bursdag, ikke SFO

– Jeg håper Rikke og dem ikke kommer med kjettinglås og utkastere, men er klar til å ta konfrontasjonen om de gjør det, sier Maria, mor til Arnt Leo og Mats Henrik.

– Det er over hodet ikke til barns beste, det kommunen og kommunalleder Rikke Raknes her har gjort, sier May Sissel Johansen Kolstad, også hun forelder til to barn ved Kåfjord skole. Onsdag var det barnebursdag i grendehuset, og altså ikke SFO ved skolen. Helander sier hun spurte Raknes om lov.

– Det minner om hestehandel?

– Kanskje, men det er faktisk bursdag i dag. En som fyller seks år. Trine Noodt hadde med gave, sier hun.

– Så hva skjer torsdag?

Maktmisbruk

Det var tirsdag at kommunen dukket opp ved skolen og ba foreldre ta med seg sine barn og forlate området. Tirsdag fikk Helander også et brev fra kommunens advokat Torbjørn Saggau Holm, vedrørende «Foreldreinitiert SFO-tilbud».

– Kommunalleder er med i rådmannens ledergruppe og representerer maktens høyborg. Å troppe opp uanmeldt for å personlig gi utkastelsesordre, er maktmisbruk mot foreldre som har en aktivitet for sine barn på sitt grendehus, sier stortingskandidat Trine Noodt fra Venstre. Venstre har i Alta nektet å bukke under for rådmannsargumenter mot skoler utenfor Alta Sentrum, og Noodt kaller iveren etter å stoppe initiativet for «uforståelig kommunal energi.» Hva er de redde for, undrer hun.

– Hva gjør det om det er noen unger her fram til skolestart? Det er rystende det kommunen gjør for å stoppe dette flotte initiativet. De har makta, og det gjør noe med folk når de sender ut sine maktpersoner på denne måten, sier hun.

Møte i kveld

Maria sier det var et sjokk da de forleden møtte opp for SFO i Talvik, og fant ingen der til å ivareta guttens permanente behov for 1 til 1 assistanse.

– Først får han ikke tilbudet han rettmessig har krav på, så kommer de og kjører over gutten med trusler om utkastelse. Det var et sjokk for alle, sier Noodt, som ber kommunens folk gå i seg selv på hvem det er som skremmer hvem.

– Er Alta kommune til for barn og voksne, eller er den til for å kjøre folk i senk? Jeg er flau over kommunen, som ikke bryr seg om hva som er til beste for barna, sier stortingskandidaten.

Kåfjord bygdelag og foreldrerådets arbeidsutvalg har nå bedt administrativt og politisk nivå i Alta kommune om et møte om saken. Det har de fått, og kommunen opplyser at møtet holdes i dag onsdag 9. august, klokken 18 på Kåfjord skole.

Kommunalleder Rikke Raknes bekreftet i går at hun dro ut til Kåfjord skole etter å ha fått meldinger om at det foregikk en SFO-lignende aktivitet i lokalene.

– Mitt besøk var helt udramatisk. Jeg brukte aldri ordene «kaste ut», men ba de som var der å forlate lokalene. Etter en rolig samtale ble jeg enig med bygdelagslederen, som hadde gitt ut nøkler, om at alle kunne bli ut dagen i lokalene, sa hun til Altaposten.