Leder i Kåfjord bygdelag, Ellen Helander, har fått beskjed fra Alta kommune om at det ikke vil bli akseptert at bygdelag og foreldre bruker lokalene til vedtatte nedlagte skole for å gi det kommunen betrakter som et SFO-tilbud.

– Vi er truet med utkastelse av kommunen, noe som skulle skje i dag. Jeg har på vegne av bygdelaget bedt om å få en hjemmel for  kommunens tvangsutkastelse. I påvente av at det blir lagt fram en slik hjemmel vil utkastelsen ikke skje før tidligst onsdag, det har vi nå fått bekreftet, sier Helander

– Er det ikke naturlig at kommunen stenger dørene når det er gjort vedtak og varslet om nedlegging av skole og SFO-tilbud?

– Vi definerer ikke det som skjer her ute som SFO-tilbud. Det er et barneaktivitstilbud på dagtid organisert av foreldre, påpeker bygdelagslederen.

Etter det Altaposten erfarer troppet kommunalleder Rikke Raknes selv opp ved Kåfjord skole i morges, og kommuniserte ut at hun ønsket å kaste ut foreldre og barn, og stenge dørene for aktiviteten som pågikk der.

Alvorlig syk

Det handler om nedleggingen av Kåfjord skole, vedtatt av kommunestyret i Alta, opphevet av Fylkesmannen i Finnmark, men som nå kan bli vedtatt nok en gang på et ekstraordinært møte i kommunestyret 16. august og iverksatt før skolestart.

– Det er en dramatisk situasjon for foreldre og barn å ikke vite, at vi bare noen dager før ungene igjen skal på skolen er i en situasjon hvor det ikke er klart hvor ungene skal møte første skoledag. Men for vår familie handler det om langt mer. Arnt Leo må få tid til å tilvenne seg nye omgivelser, nye medelever og lærere. Skjer ikke det tør vi ikke tenke på hva som hender med Arnt Leo, var beskjeden i helgen fra Maria og Rune Johanson, foreldrene til tvillingene Arnt Leo (6) og Mats Henrik, begge elever ved Kårfjord skole.

Aller verst er det for Arnt Leo. Her viser de til en hverdag hvor den somatiske sykdommen til Arnt Leo er svært krevende. I en klage til Alta kommune på grunn av manglende tilrettelagt tilvenning for Arnt Leo beskriver foreldrene hverdag og natt som uhyre slitsom:

«På natten overvåker vi vår sønn, vi er våkne, og sovende nattevakter, med alarmer fra sykehus som hjelpemidler. All den kapasitet vi må bruke på tilvenning, og fratatt avlastning, tas fra vår hviletid vi trenger etter hektiske netter med sykdom.»

– Bare rot

Foreldrene til Arnt Leo er svært skuffet over Alta kommunes manglende tilrettelegging for den tilvenning de har medisinsk dokumentasjon på er helt nødvendig for seksåringen.

– Kommunen har ikke kontroll, det hele er kjempefrustrerende, og et eneste stort rot, sier mamma Maria.

Hun forteller at de mandag forsøkte å ta i bruk SFO-tilbudet ved Talvik skole som Alta kommune i et brev har sagt skole være nærskole og SFO-tilbud for elevene fra Kåfjord.

I den skriftlige klagen til kommunen heter det:

«Han (Arnt Leo) er oppegående og smart, og har glede og behov for læring og sosialisering. Men han har utfordringer med ustabil og alvorlig sykdom, og sterke medisiner. Ved hans sykdom er ro anbefalt, og han skal beskyttes mot stress og brudd i rutiner. Han er utrygg i nye omgivelser, og med mennesker han ikke kjenner. Når han er engstelig trekker han seg tilbake og blir isolert, eller reagerer med aggressiv og utagerende atferd. Trygghet er viktig, og slike stressende overganger er svært ugunstig, og vil forverre sykdomsbildet hans omfattende.»

Da Arnt Leo og faren kom til SFO-en ved Talvik mandag det kun var én ansatt på jobb.

– Det gikk som det måtte gå. Arnt Leo trenger en ansatt alene i tilvenningsperioden, og reagerte tydelig på utryggheten han følte. Vi måtte avbryte, og derfor er vi nå i lokalene til SFO ved Kåfjord skole, forteller Maria. Der er hun og tvillingene sammen med andre foreldre og andre elever. De  venter på at kommunen skal stille med ansatte eller komme opp med god tilvenningsplan for SFO/skole i Talvik.

Ingen omkamp

I lørdagens sak i Altaposten var foreldrene til Arnt Leo tydelig på at det som nå skjer ikke er en omkamp for å redde Kåfjord skole, men få litt tid til å forberede at Arnt Leo og elevene inn i en ny skolehverdag.

– Hadde vi fått ett års utsettelse hadde det vært fantastisk, men gi oss i det minst noen måneder med fortsatt skole i Kåfjord sånn at vi kan planlegge og forberede en ny situasjon, var bønnen fra Maria og Rune Johanson.

– Er slutt

ER SLUTT: Kommunalleder Rikke Raknes sier at det er slutt for Kåfjord skole, og ber foreldre og andre og forholde seg til dette faktum. Foto: Kita Eilertsen

Kommunalleder Rikke Raknes i Alta kommune sier til Altaposten at hun ser fram til det ekstraordinære kommunestyremøtet. Det ser ut til å rydde unna de ankepunktene Fylkesmannen i Finnmark baserte opphevelsen av tidligere vedtak om nedlegging av Kåfjord skole.

– Når det gjelder den skriftlige klagen om tilvenning for en enkeltelev, verken kan eller vil jeg kommentere den. Klagen er under behandling, men generelt kan jeg si at vi fra kommunens side har forsøkt å gi både ansatte/skole og foreldre/elever en god informasjon i en situasjon som dessverre har trukket ut alt for lang tid på grunn av Fylkesmannens behandling, sier Raknes og viser til et brev sendt ut 14. juli.

I brevet blir vedtak, fylkesmannens behandling og kommunens praktiske tilrettelegging detaljert gjennomgått, og det går også fram at Talvik skole er klar til å ta i mot elevene fra Kåfjord.

– Hvor mange elever snakker vi om som skal til Talvik?

– Det var 12 elever på den siste oversikten. Vi har hatt en del søknader om skolebytte, søknader vi har sett svært positivt på. Derfor begynner noen elever fra tidligere Kåfjord skole ved Gakori og Komsa skole. Mitt budskap er at det er slutt med SFO- og skoletilbud ved Kåfjord skole, og at jeg håper alle forholder seg til det på en best mulig måte, sier Rikke Raknes.