– De skal være helt trygge, sier Per Erik Bjørnstad, kommunens avdelingsleder for Park og idrett. Dette gjelder både «kjemisk og fysisk.» Parken ved Komsa skole har utgangspunkt i tilsvarende norske bevegelsesmiljøer levert med produktblader og annen dokumentasjon. Det er grundig tenkt gjennom, sier avdelingslederen.

– Dekkene er vasket ned før bruk. Det er brukt anbefalt rensemiddel før grundig vask, sier han.

Fikk professor-råd

Bjørnstad sier at bildekk i lekeanlegg er svært mye brukt i Norge, med Kristiansand kommune som en av de største. Ideen dukket opp under en studietur dit, fordi deres erfaringer var så gode. Bjørnstad kontaktet også den i landet som kan mest om Apejungler og Tarzanparker og tilsvarende bevegelsesmiljøer basert på dekk, Asbjørn Flemmen, pensjonert professor fra Volda.

– Dekkene er fine i forhold til barns aktivitet. Unger sitter mye stille både på skolen og hjemme, med slike dekkparker blir det bevegelse, noe som også er viktig for helsen. Lærerne melder at dekkpark skaper lek og moro. Enkelt for de minste, passe krevende for de største, sier han.

Mye bedre lekemiljø

Fredag 22. juni var parken ferdig, mandag denne uken tok Park- og idrett vekk maskiner. Jenter på sommerjobb var test-lekere i parken, så kom SFO løpende.

– Det var fantastisk å se hvor trivelig ungene hadde det, sier Bjørnstad.

Parken ved Komsa skole har kostet 20 til 25.000 kroner i investeringer. Park- og idrett har brukt egne maskiner og eget mannskap. Komsas Tarzan-minipark var en løsning som tok grep om skolens dårlige lekemiljø sommerstid, med økonomisk høyde for usikkerheten rundt skolens overlevelse.

En fullskala Tarzanjungel koster mye mer, og planlegges bygd ett eller annet sted i Alta i perioden 2019 til 2022. Den ligger som en del av plan for offentlig uterom som skal behandles av kommunestyret til høsten.