Tidligere har manglende beslutning om framføring av hovedkloakken til Tverrelvdalen, årelang planlegging av prosjektet etter vedtak ført til at Kvitberget boligfelt og 17 svært etterlengtede tomter har stått i stampe i over fem år. Etter mange år fram og tilbake, er feltet endelig detaljregulert og klart til å sendes ut på anbud. Nå forsinkes opparbeidelse og klargjøring av feltet ytterligere på grunn av en klage, blant annet fra en aktiv gårdbruker tett på feltet.

– Her hos oss kan jeg ikke finne noe annet om Kvitberget enn en melding fra Alta kommune om vedtatt detaljplan, ei melding vi fikk i mars i år. Jeg kan ikke se i mitt søk at vi har mottatt noen klagesak, men tar det forbehold om at det ikke er meg som er saksbehandler på Kvitberget-saken, sier David Larsen på juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Finnmark.

Tar landbruksjord

Klagen, eller klagene, på detaljreguleringsplanen for Kvitberget boligfelt, er imidlertid ferdigbehandlet i Alta kommune. Gårdbruker Liv Unni Opgård som drifter tett på Kvitberget, mener hun taper viktig jord til en veiløsning for boligfeltet, har hun redegjort for i et innlegg. Tidligere bondelagsleder og en av de som har sått øverst på barrikadene for jordvern, Jørn Suhr, sa følgende til Altaposten om klagen:

– Boligdelen er fornuftig plassert uten å være til hinder for landbruket, men tilførselsveien er lagt over landbruksjord, påpekte Suhr, som spår en økende konflikt mellom interessen for å bygge og bo i Dalen og på den andre siden å sikre aktive bønder nok jord.

Planutvalget i Alta kommune vedtok imidlertid mot stemmene til Senterpartiet, Kystpartiet og Venstre å avvise klagen fra bonden. Hans Arvid Sætrum, som har eiendom som også berøres av veiløsningen, klaget også gjennom sin advokat. Hans påstand var saksbehandlingsfeil. Klagen ble enstemmig avvist, men fulgte likevel samme vei som Opgårds klage. Fylkesmannen vil også sette sluttstrek for denne klagesaken.

Lang saksbehandlingstid

De siste ukene har vist at klagebehandlingen hos Fylkesmannen i Finnmark ikke på noen måte kan sies å være strømlinjeformet. En legalitetsklage knyttet til kommunestyrets vedtak om nedleggingen Kåfjord skole ble først avvist. Noen timer etter offentliggjørelsen ombestemte Fylkesmannen seg og tok den til følge. I Alta kommune er en heller ikke veldig imponert over Fylkesmannens behandling av klagesaken knyttet opp mot Kvitberget boligfelt.

– Normalt skulle en tro at Fylkesmannen har full oversikt over hvilke klagesaker de har mottatt. Det er merkelig at interne søk hos Fylkesmannen ikke viser at de har fått oversendt klagesaken fra Alta kommune knyttet til Kvitberget boligfelt. Vi oversendte saken i juni. Vi har i alle fall fått kopi av et foreløpig svar til klagerne om at Fylkesmannen har mottatt oversendt klage, og at på grunn av kapasitetsproblemer ikke kan ha saken ferdigbehandlet før i september, sier Veslemøy Grindvik ved avdelingen for samfunnsutvikling i Alta kommune.

Beklager

I svarbrevet fra Fylkesmannen til klagerne, som er underskrevet seniorrådgiver Rikke Heggheim Larsen, heter det at på grunn av saksmengde og bemanningssituasjon må det beregnes lang saksbehandlingstid, rundt tre måneder.

«Vi forventer derfor å ha ferdigbehandlet saken din senest i siste halvdel av september 2017. Vi beklager den lange saksbehandlingstiden», heter det i brevet fra Fylkesmannen.

Av brevet framgår det at Alta kommune oversendte saken 19. juni og at den ble mottatt av Fylkesmannen 21. juni.