Som hovedtillitsvalgt for fastlegene i Finnmark reagerer Olav Gunnar Ballo på assisterende fylkeslege Bjørn Øygards synspunkt om at luftambulanseberedskapen i Finnmark ikke nødvendigvis svekkes ved at et av flyene som i dag er stasjonert i Alta, flyttes til Tromsø.

– Det er flere synspunkter Øygard fremmer overfor Altaposten som jeg er uenig i. Det første er hans utsagn om at det ikke er Fylkesmannens oppgave å vurdere forsvarlighet før kritiske situasjoner eventuelt oppstår. Dette er en passiv holdning til forsvarlighet som gjør at tilsynsmyndigheten nødvendigvis må havne på etterskudd i forsøket på å hindre alvorlige hendelser innen helsevesenet. Et annet forhold er at han ikke berører to helt sentrale poeng som er grunnlaget for utryggheten den foreslåtte omleggingen har skapt. Det ene er at færre fly i Finnmark fører til lenger responstid fra et behov for ambulansefly oppstår til pasienten kan fraktes av gårde. Det andre er at bare tre av fylkets elleve aktuelle flyplasser kan ta ned den flytypen som tenkes brukt, mens alle elleve kan benyttes med de flyene som i dag er stasjonært i Finnmark, sier Ballo.

Øygard mener det er Helse Nord og ikke Fylkesmannen som har ansvar for å gjøre sikkerhets- og sårbarhetsanalyse knyttet til eventuelle samtidighetskonflikter for flyene. Ballo synes dette er i overkant passivt.

– Som tilsynsmyndighet kan ikke Fylkesmannen la være å ta stilling til hvorvidt foreliggende planer virker troverdige eller ikke. Her ligger mye av problemet i måten Øygard argumenterer på. Han lar jo ikke være å ta stilling, men vektlegger i sterkere grad Helse Nords argumenter enn de som etter hvert har framkommet av motforestillinger fra hele Finnmark, inkludert store deler av befolkningen i form av underskriftslister mot endringen, sier Ballo.

Han mener en nærliggende tilnærming hadde vært å la være å trekke noen konklusjoner til etter møtet i Hammerfest på tirsdag, der alle fakta skal på bordet.

– Nå bidrar assisterende fylkeslege på vegne av Fylkesmannen til å forhåndskonkludere, noe som kan undergrave møtets betydning, og også frata Fylkesmannen handlingsrom for å gripe inn mot manglende forsvarlighet. Det burde han etter mitt syn ikke ha gjort. Fylkesmannen bør snarest komme ut av en situasjon der det virker som om helsepersonellet og befolkningen i Finnmark representerer en mer aktiv tilsynsmyndighet enn Fylkesmannen og hans stab. I en situasjon der det diskuteres sammenslåing av fylkesmannsembetet mellom ulike fylker kan en slik passiv holdning være med på å svekke tilliten til fylkesmannsembetet i Finnmark, der Fylkesmannen virkelig kunne synliggjort behovet for en egen stab i fylket, påpeker Ballo

Finnmark Legeforening har i en skriftlig uttalelse uttrykt sterk bekymring for det som nå skjer, og tror det vil bidra til en svekket ambulanseflyberedskap i Finnmark.

– Vi mener at det både betyr noe for beredskapen at flyene som benyttes er lokalisert i fylket, og at flytypen er egnet til å kunne lande på alle flyplassene i fylket, ikke bare i Alta, Porsanger og Sør-Varanger, sier Ballo.