Som styrer i Altas eldste private barnehage gjennom de 10 siste årene vil jeg si at jeg sitter med god kjennskap til situasjonen i barnehagesektoren i Alta kommune.

Etter å ha lest debattinnlegget til Alta SV sin 1. kandidat Tore Grøtte i Altaposten og Kronstadposten i går, er det skremmende å se hvor lite kunnskap Tore Grøtte har til barnehagesektoren. Allikevel velger han å uttale seg uten å innhente fakta og kunnskap.

I Tore Grøttes debattinnlegg åpner han med å si at Alta kommune har en velfungerende kombinasjon av private og kommunale barnehager, 12 kommunale og 14 private barnehager. Og det har han faktisk rett i. Gjennom flere år har Alta kommune fått bygd opp en trygg og god barnehagesektor, bestående av private og kommunale barnehager, som gir et godt barnehagetilbud til barna i kommunen.

Uavhengig av om barna går i private eller kommunale barnehager, så er det snakk om Alta kommunes barn. Helt siden 2016 har hele barnehagesektoren (både private og kommunale barnehager) drevet felles kompetanseheving og samarbeidet godt. Dette har ført til en godt sammensveiset barnehagesektor uavhengig av eierform.

Bemanningssituasjonen i barnehagene i Alta er prekær, og vi sliter med å få stabil arbeidskraft. Men dette er ikke unikt for Alta. Et kjapt Google-søk avslører at bemanningskrisen i barnehagene er nasjonal. Og denne krisen skiller ikke på kommunale og private barnehager. Vi trenger de barnehagene, både private og kommunale, vi har i Alta kommune i dag for å gi innbyggerne våre et godt barnehagetilbud og være attraktiv i forhold til bolyst og tilflytting.

Kommunale barnehager får offentlige overføringer over kommunens budsjett og private barnehager får de offentlige overføringene gjennom tilskudd fra hjemkommunen. De private barnehagene får tilskudd etter hvor mye Alta kommune bruker på de barnehagene de eier. Tilskuddet blir regnet ut fra to år gamle regnskap. Det vil altså si at tilskuddet private barnehager mottar i 2023 baseres på utgifter i Alta kommunes barnehager fra 2021. 15. desember hvert år rapporterer de private barnehagene til Alta kommune og statsforvalteren hvor mange barn som har fått og tatt i bruk barnehageplassen sin i de private barnehagene.

På bakgrunn av denne rapporteringen regnes tilskuddet til de private barnehagene for påfølgende år. Det legges til grunn en grunnsats for barn under 3 år og barn over 3 år, og tilskuddet blir gitt i forhold til de barna som faktisk går i barnehagen. De private barnehagene får ikke tilskudd for ledige barnehageplasser.

Av kommunale barnehager i distriktet har vi barnehager i Talvik og Kviby. Tore Grøtte sier at de private barnehagene ikke ønsker å etablere seg i distriktene. Jeg vil trekke frem at høsten 2019 ble Langfjordbotn Steinerbarnehage opprettet. Denne ble senere lagt ned pga. få barn.

Men Øytunbasen til IMI barnehagen og Holmen gårds- og naturbarnehage ligger ikke akkurat innenfor bygrensen. Når det gjelder barnehagetilbud til familier som er bosatt i Øvre Alta, Gargia og Eiby så er det faktisk de private barnehagene som tilbyr barnehageplass i nærmiljøet.

Tore Grøtte sier videre at man bare kan se seg rundt og da finne både eget kjøkkenpersonale, egne kontoransatte og god råd til lange bussturer, gjerne over flere dager, i de private barnehagene. Jeg har også sett meg rundt og ser ikke det samme som Tore Grøtte. Enkelte, langt fra alle, private barnehager har tilsatt kjøkkenpersonale i redusert stilling og dette frigjør i neste rekke personell til den pedagogiske kjernevirksomheten i barnehagen.

Ekstra voksne i form av mennesker i språkpraksis eller arbeidspraksis, i regi av f.eks. NAV og Alta kompetanse og integreringssenter, finner man i både kommunale- og private barnehager i Alta. Tilskuddet de private barnehagene får skal i tillegg til lønninger til barnehageansatte, gå til drift av bygg, vedlikehold, renhold, pensjon, regnskap, revisjon,

ja, alt som skal til for å drive en bedrift. Mange av disse tjenestene må de private barnehagene kjøpe fra offentlige aktører. Alta kommune leverer mange av disse tjenestene selv til sine barnehager.

Kapitaltilskuddet er et gitt kronebeløp per barnehageplass og skal i teorien dekke barnehagens rente- og avskrivningskostnader. Tilskuddet avtar i takt med barnehagebyggenes alder. Det vil blant annet si at Altas eldste private barnehage, bygget i 1981, ikke får kapitaltilskudd til tross for høye vedlikeholdsutgifter.

Tore Grøtte sier også at bemanningstettheten oftere er lavere i de private barnehagene og han spør seg hvilke kvaliteter som er best for våre barn - menneskelig kontakt og oppfølging eller vekt på opplevelser og ytre stimuli? Det å påstå at kvaliteten i private barnehager er dårligere enn i kommunale barnehager, er en utrolig frekk påstand og har ikke rot i virkeligheten. Ifølge «Lov om barnehager» § 26 «Grunnbemanning», stilles det krav om minst én ansatt per tre barn når barna er under tre år og én ansatt per seks barn når barna er over tre år. Og ifølge «Forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjon i barnehager» § 1 stilles det krav om minst én pedagogisk leder per syv barn under tre år og én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.

Ett barn til utløser krav om en ny fulltidsstilling som pedagogisk leder. Både «Lov om barnehager» og «Forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjon i barnehager» er alle barnehager, uavhengig av om de er private eller kommunale, pliktige å følge. De private barnehagene har ikke anledning til å prioritere vekk personell for å kunne dra på lange bussturer gjerne over flere dager. På «Barnehagefakta.no» finnes en full oversikt over bemanningen i alle barnehagene i Alta. Alle private barnehager i Alta oppfyller bemanningsnorm ifølge «Barnehagefakta.no». Dette er dessverre ikke nok, vi trenger flere gode, kompetente voksne i barnehagene i Alta.

Tore Grøtte har derimot rett i det han sier at det er høy slitasje på ansatte i barnehagesektoren og at det trengs tiltak raskt for å kunne opprettholde høy kvalitet i kommunens barnehager. Og jeg er helt enig i at det er behov for tilstrekkelig bemanning i hele åpningstiden av ansatte med høy kompetanse.

Jeg vil påstå at alle 26 barnehagene i Alta kommune leverer kvalitet på et høyt nivå.

På vegne av de private barnehagene i Alta kommune

Anne-Karin Forsberg

Styrer i IMI barnehage