19. januar i år ble Erik Lein påkjørt av en snøscooterfører på vannet ved Jotka fjellstue. Lein gikk på ski da ulykken skjedde. I ettertid har han ligget to måneder på sykehus og vært gjennom 12 operasjoner. Lein er fortsatt sykmeldt.

– Det blir jeg nok en stund til, sier han.

Det var en gjeng på 10-15 personer i følget til personen som forårsaket ulykken. Ingen av disse husket noe som helst. Etterforskningsleder i Alta-politiet, Kenneth Nilsen, uttalte kort tid etter at ulykken hadde skjedd at mennenes oppførsel med å skjule fakta for politiet var tarvelig.

Var på tur med venner

Lein hadde med seg flere venner fra Oslo og Alta, samt tre italienere, da den skjebnesvangre ulykken skjedde.

– Vi hadde leid hytte på Jotka. Vi fikk servert middag, og hadde tatt badestamp, så ble det snøstorm. Italienerne var helt i hundre, forklarer Lein om det som skjedde dagen før ulykken.

Det var to hytter som var leid ut. Den ene tilhørte Lein og hans reisefølge, på den andre var det altaværinger. Kameratene til den ukjente personen som meide ned Lein.

– Vi holdt oss for oss selv. Så kom lørdagen. På ettermiddagen skulle vi ned til Alta igjen, forteller han.

Det var på turen fra hyttene ned til parkeringsplassen det gikk galt.Italienerne ble fraktet med scootertaxi, mens han selv gikk på ski.

– Jeg startet litt før de andre. Jeg gikk klokka 15.30. Jeg begynte å gå over isen, og det siste jeg husker er at jeg hadde gått en tredjedel over vannet. Da tok jeg på meg anorakkhetta, for det begynte å blåse litt opp. Da husker jeg ingenting mer, annet enn glimt fra Alta helsesenter og Tromsø universitetssykehus, forklarer Lein.

Omfattende skader

På sykehuset i Oslo, kom han til seg selv igjen.

– Jeg fikk brudd i kraniet, brudd i kjeven, og så fikk jeg knust min høyre legg. Det er to store bein i leggen, og i begge disse var det brudd på flere plasser, forklarer han.

– I tillegg har scooteren hatt så høy fart at bløtvevet, sener og muskler rundt leggen også har blitt ødelagt, legger han til.

Selv har ikke Lein fått med seg noe av det som har skjedd.

– Jeg husker alt til og med før jeg ble påkjørt, men har nok gått inn i sjokk. Jeg var helt edru, så det er eneste forklaring, sier han.

Mens han lå på isen mener han at han kan ha blitt påkjørt av ytterligere en scooter.

– Jeg er ikke sikker. Det var to andre der, sier ulykkesofferet.

Lå med fot i overvann

Hundekjører Arnt Holger Jensen kom så til stedet.

– Han var den første som kom til stedet som var edru. Da lå jeg med halve foten i overvann på isen, det var for så vidt bra, for det reddet foten. En av guttene som hadde kjørt på meg satt og holdt meg oppe og prøvde å prate til meg, forteller Lein.

Han var da bevisst, og svarte på spørsmål.

– Arnt Holger Jensen er heldigvis en kyndig kar, som kan førstehjelp. Da spurte han som holdt meg oppe om han heller kunne se til kameraten, han lå på isen lengre bort og var hardere skadet, sier Lein, som ble fraktet tilbake til Jotka fjellstue.

Den andre personen var en av de to som satt på snøscooteren. Han har ligget i koma på UNN i Tromsø, og ligger fortsatt sterkt skadet på sykehuset.

12 operasjoner

Etter ulykken har Lein vært gjennom 12 operasjoner og en lang opptreningsperiode. Han går 2-3 dager i uka til fysioterapi. Foten ser maltraktert ut, og han var heldig som slapp amputasjon. Nå er saken henlagt av politiet.

– Den ble henlagt fordi de påstår det var en scooter og to mennesker. Han som lå på isen lengre fremme ble hardere skadet enn meg, etter det jeg har fått fortalt. Så er det en til som ikke er skadet. Politiet vet ikke hvem av dem som har kjørt scooteren, sier Lein.

Selv om det var mellom 10 og 15 personer totalt i følget, husker ingen noe som helst.

– Alle kameratene og de selv hevder å ha vært så beruset at de ikke husker hvem som har kjørt scooteren, legger han til.

I dagene etter ulykken var politiet klar på at det var snakk om fyllekjøring, men når saken nå er henlagt vil ingen uttale seg om dette, av hensyn til taushetsplikten.

Lein innrømmer at han er fryktelig irritert over at saken nå er henlagt.

– Jeg ønsker ikke å henge ut dem som kjørte meg ned. Men det er sånn i Alta, og også i Troms, at det er en stilltiende aksept for å kjøre i fylla på snøscooter på vidda, fordi det er så god plass. Samme problemet som det var i Oslofjorden for ti år siden med båtførere. Det har man nå fått ryddet opp i. Mitt poeng med å fortelle min historie er å få frem at det er ikke ok å kjøre i fylla på snøscooter. Det er farlig, sier han.

– Å kjøre i fylla på snøscooter er hasardiøst uansett. Skill scooter og alkohol, anmoder Lein.

Kritikk mot politiet

Slik Lein har fått saken forklart, tok politiet seg av personskadene først. De andre sporene på stedet sikret de imidlertid ikke.

– Slik jeg har forstått det, så kom de ikke før dagen etter for å se på kjøresporene, og da hadde det snødd. Det er helt meningsløst, sier Lein.

Han sier at hans venner også påstår det var to scootere som kjørte, og ikke bare en.

– Det blir jo rykter, vi kan ikke bevise noe. Og politiet var ikke interessert i å følge opp det sporet, sier ulykkesofferet.

Det har ikke vært mulig for Altaposten å få en kommentar fra politiet i dag.

- Må kunne bevise

Påtaleansvarlig Jon Mjellekås i Vest-Finnmark politidistrikt har henlagt Jotka-ulykken.

Han sier til Altaposten at på generelt grunnlag er årsaken at man ikke er sikker på hva som har skjedd.

– Vi må kunne bevise hva som har skjedd for at vi skal kunne ta ut påtale. Her er grunnlaget for at vi har henlagt saken at vi ikke har nok opplysninger om hvem som har kjørt, sier Mjellekås.

– Dersom begge førerne har vært beruset, kan dere ikke foreta dere noe selv om man ikke vet med hundre prosent sikkerhet hvem som førte scooteren?

– Jeg kan ikke gå inn i de konkrete forholdene rundt blodprøvene på grunn av taushetsplikt, men på generelt grunnlag rammer ikke Vegtrafikkloven medvirkning på dette punktet. Dermed må det bevises hvem som har kjørt, sier Mjellekås.

Han har forståelse for at Erik Lein reagerer på henleggelsen.

– At han synes det er trasig, har jeg all forståelse for. Det er ikke vanskelig å skjønne når det har fått så store konsekvenser. Likevel gjelder beviskravene, og de¨m må vi forholde oss til, fastholder Mjellekås.

– Er det mangel på medvirkning fra vitner og involverte som er årsak til henleggelsen?

– Jeg kan ikke gå i detalj på det, men selv om avhør og vitneavhør ikke fører frem kan det være andre etterforskningsskritt som gjør det. Her er det summen av etterforskningsskrittene som gjør at man ikke kan slå fast hvem som førte scooteren, svarer Mjellekås, som sier saken generelt sett kan tas opp igjen dersom det kommer nye opplysninger eller bevis.

På spørsmål om det stemmer at politiet ikke fikk sikret spor på stedet før dagen etter, svarer han at han ikke sitter med detaljene på det, og derfor ikke kan svare på det på nåværende tidspunkt.