Det er for mange rein i Finnmark. Reintallet må reduseres med en femdel av bestanden, nesten 40.000 dyr, krever landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Ender på NAV

Det er dramatisk for en kommune med cirka 3000 innbyggere, hvor en av to arbeider innenfor denne næringen.

Nå frykter politikere i samebygda Kautokeino at det blir NAV som må ta støyten dersom det hele settes ut i livet.

- Bortimot halve befolkningen i Kautokeino er knyttet til reindrifta. Det betyr at halve bygda kan havne på NAV hvis det kommer en kraftig reduksjon i næringa, sier Anders S. Buljo, reindriftsutøver og formannskapsmedlem for Flyttsamelista.

Tidligere minister Lars Peder Brekk startet prosessen med å redusere reintallet.

- Det høye reintallet er en trussel mot reindriftsnæringen og hele kulturen rundt reindriften, sa Brekk da han i fjor sommer presenterte regjeringens nye landbruksmelding. Han påpekte at dagens situasjon med for mange dyr ikke kan fortsette, og ba derfor reindriften om selv å sette inn tiltak straks.

Samene raste mot tvangsslakt

Riksrevisjonen fastholdt at landbruksdepartementet må sørge for at reindriftsnæringen utarbeider og gjennomfører planer for å få ned antallet rein på Finnmarksvidda. Dette fikk nylig bred tilslutning i Stortinget.

- Fra 2002 til 2010 har antallet rein økt med 40 prosent, fastholdt Riksrevisjonen.

Sametingsrådet inviterte snæringa i Kautokeino til dialogmøte tirsdag kveld, som et møte blant flere. Dette skjer i kjølvannet av tvangsslaktekravet beordret fra Vedum.

FOTOARKIV ALTA FOTOARKIV 2003 REINDRIFT Reinflytting mai 2003 GRH Rein 4 stk tif

- TAR LIVSGRUNNLAGET: Samene frykter nå at de skal miste livsgrunnlaget, og måtte gå over på sosialstønad.

Visepresident i Sametinget, Laila Susanne Vars plasserer landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, i en lang rekke ministere som har forsøkt å komme reintallet til livs.

- Han vil så gjerne, men bruker helt gale midler. Dette handler om eksistensgrunnlaget til kulturbærere i et urfolk. Det er kvinner, barn og familier som fratas deres kultur. Man kan ikke presse fram et vedtak uten dialog ned reindrifta, sier Vars.

– Ordføreren kontaktet Jens

Ordfører Klemet Erland Hætta og et samlet formannskap har sendt brev til regjeringen i sakens anledning. De vil ha direkte dialog med statsminister Jens Stoltenberg og matminister Trygve Slagvold Vedum, og har invitert dem til møte. Politikernes bekymring er at halve befolkningen vil trenge sosialhjelp, dersom kravet om tvangsreduksjon av reinflokkene blir effektuert.

- Ordføreren har gjennom media fått vite at et enstemmig storting har vedtatt å tvangsslakte rein tilhørende reineierne i Kautokeino kommune.

- Er de menneskelige hensyn vurdert i en slik prosess, før tvangsslaktevedtakene blir iverksatt, spør ordføreren i brevet.

BER OM DIALOG: Visepresident Laila Susanne Vars i Sametinget er svært misfornøyd med landbruksministeren. Foto: Liv AS Pedersen