- Som jurist ser jeg at det er store betenkeligheter ved det rettslige grunnlaget for vedtaket fra Stortinget om tvangsslakting. Jeg betviler at departementet har riktig fortolkning av reindriftsloven, sa Vars.

Sametingsrådet inviterte snæringa i Kautokeino til dialogmøte tirsdag kveld, som et møte blant flere. Dette skjer i kjølvannet av tvangsslaktekrav beordret fra landbruksdepartementets sist påtroppede minister, Trygve Slagsvold Vedum.

Innen utgangen av februar skal reindriftsstyret bestemme et øvre reintall for reindriftsnæringa. 30.000 dyr skal vekk fra vårflokken.

Lytter ikke

Sametingsrådet var representert av Ellinor Jåma fra partiet for Sørsamiske røster og Vars fra Arja. Jåma som reindriftssamisk talskvinne i Samtingsrådet, skal kjempe næringas sak inn mot departementet.

- Reindrifta vet det er for mange rein, og vil redusere flokkene i dialog med staten. Vi må få departementet i dialog og få dem på rett spor igjen, sa Jåma om departementets behandling av saken.

Vars visste mindre diplomati ovenfor sine samarbeidspartnere i departementet. Hun kaller politikken dårlig fundert.

- Det er uklok politikk. Uklok politikk trenger ikke alltid være begrunnet i folkeretten. Her er det snakk om å ta imot en utstrakt hånd som ikke er i mot reduksjon. Dette er en urettferdig og urimelig prosess som kommer til å gå ut over de svakeste i næringa.

Nybegynnerfeil

Vars plasserer landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, i en lang rekke ministere som har forsøkt å komme reintallet til livs.

- Han vil så gjerne, men bruker helt gale midler. Dette handler om eksistensgrunnlaget til kulturbærere i et urfolk. Det er kvinner, barn og familier som fratas deres kultur. Man kan ikke presse fram et vedtak uten dialog ned reindrifta, sier Vars.

Sametingsrådet vil møte departementet i nærmeste framtid og kjempe for å stoppe det de anser som overkjøring av reindrifta.

Følger loven

Departementsråd Leif Forsell mottar kritikken på vegne av Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum. Til Altaposten bedyrer Forsell at departementet følger loven til punkt og prikke. For øvrig ønsker ikke Forsell å kommentere visepresident Vars sitt utspill om at ministeren fører uklok politikk.

- Vi følger § 60 i Reindriftsloven og jussen er uomtvistelig. Næringa har fått mulighet til å prege tilpasningen av reintallet de siste seks årene. Ordet tvangsslakt bruker ikke vi. Vi er derimot dypere inn i paragrafen nå enn tidligere. Det betyr at Reindriftsstyret skal fastsette reintallet, og at dem som ikke følger kravene om øvre reintall, vil møte sanksjoner, sier Forsell i dag.