For litt siden fikk aksjonæren ved en tilfeldighet høre om Egypt-turen selskapet arrangerer for sine ansatte og deres partnere. Han reagerer med vantro på selskapets prioriteringer.

- Jeg har forstått det slik at en rekke av selskapets ansatte, samt deres ektefeller/samboere, skal være med på denne turen. Det fremstår som en «heisatur», et lukrativt julebord, en ferietur i regi av North Energy, sier Alta-mannen.

Regner med tåkelegging

Han regner med at selskapet vil maskere turen som en «reise i forretningsøyemed», samt at selskapet vil bedyre at de ansatte og deres partnere betaler mesteparten av reisen selv, slik at utgiftene for North Energy blir minimale.

- Men likevel handler dette om prinsipper. Med unntak av tredje kvartal 2012 har selskapet gått med store underskudd - naturlig nok i og med at de er et leteselskap. Skal man beholde troverdigheten ute blant aksjonærene og i samfunnet for øvrig, så kan man ikke holde på å flotte seg på denne måten.

- Når ektefeller og samboere er med, så har turen uansett et klart sosialt trekk over seg, samme hvor mye faglig som legges inn. Jeg er ganske sikker på at uansett hvilke kurs, møter eller annet som skal foregå i Egypt, så kunne de lett gjennomført dette i Alta. Om det er nøkkelpersoner fra andre steder i verden som skal delta, så ser jeg for meg at det ville vært mer rasjonelt å få disse flydd inn til Alta i stedet for å sende hele bedriften på tur ned dit, sier han.

Sløsing

Alta-mannen forteller at han i sin tid la omkring 100.000 kroner på bordet for å kjøpe aksjer i selskapet. Selv om han er å anse som en småaksjonær, mener han at han i likhet med andre aksjonærer har rett til å ha klare meninger om hvordan selskapet bruker «hans» penger:

- Direktør Erik Karlstrøm har tidligere gått ut og sagt at han har «dårlig samvittighet» overfor aksjonærene. Etter å ha fått vite om Egypt-turen så undres jeg hvor dypt denne samvittigheten egentlig stikker. De ansatte i selskapet, direktøren inkludert, hever rimelig høye lønninger. Selskapet har allerede lagt seg på en linje som ligger langt over normal pengebruk. Da kan man spørre seg hvordan det står til med gangsynet om de i tillegg legger opp til slike utflukter for de ansatte og deres samboere/ektefeller. Det North Energy gjør nå er intet annet enn å flotte seg med aksjonærenes penger, tordner han.

- Ledelsen må skjønne at man som børsnotert selskap ikke kan ha det hengende over seg at man sløser med pengene til aksjonærene.

Dyr bedriftskultur

- Selskapet har tidligere valgt å bruke godt med penger på å bygge en god bedriftskultur. Kan denne reisen sees i sammenheng med dette?

- I den fasen selskapet er i nå, som et godt etablert selskap som samtidig sliter med å vise til resultater, så er det viktig å vise edruelighet. En reise til Egypt sender ut helt feile signaler, synes jeg. Da får man heller bygge bedriftskultur på en annen, mindre kostnadskrevende måte.

- Uansett hva North Energy måtte si, så fremstår dette som en ferietur. Jeg synes dette er flau oppførsel, som vitner om at man mangler gangsyn. Jeg spør meg om for eksempel storeier Alta Kraftlag, som tross alt forvalter penger de får inn fra meg og deg, kan gå god for slik bruk av penger de i sin tid spyttet inn i North Energy, sier aksjonæren.