Debatten raser i Alta-samfunnet og på sosiale medier som Facebook, etter at Altaposten omtalte den ville jakten etter en 17-åring som forsøkte å stikke av fra kontroll. I Fredagsdebatten spør debattleder Jarle Mjøen om jakten på unge scooterførere som stikker av fra kontroll er viktigere enn liv og helse?

Mjøen får besøk av blant andre sjef Per Valved i reinpolitiet. Han forteller at han vil forsøke å legge fram hvilke utfordringer politiet står overfor når de må ta opp jakten på scooterførere som ikke stopper for kontroll.

– I løpet av påska har vi hatt åtte tilfeller der førerne har forsøkt å stikke av. I fem av tilfellene har de blitt hentet inn. For de tre øvrige fortsetter etterforskingen, forklarer Valved.

Debattleder Mjøen forteller at han hadde sett for seg at han selv måtte framføre de kritiske spørsmålene til Valved rundt måten politiet jakter på unge scooterførere som ikke har vært villig til å la seg kontrollere. Det slipper han.

– Vi får med oss Karl Ivar Kristensen, som lenge har vært sentral i Alta Snøscooterforening. Han vil med sin erfaring fra scootercrossmiljøet kunne fortelle om farer ved kjøring i høy hastighet og i en slik forfølgelsesjakt, sier debattlederen.

– Uten å røpe for mye av mitt budskap vil jeg allerede nå vise til at kjøring utenfor løypenett ikke er en forbrytelse. Det er faktisk en forseelse, sier Karl Ivar Kristensen til Altaposten.

Lov og orden

Til denne utgaven av fredagsdebatten kommer også Claus Jørstad (Frp). I lov- og ordenpartiet er det et klart ønske om mer liberale regler for å kjøre snøscooter.

– Mitt og Frps utgangspunkt er at vi må ha litt frihet, og ikke for strikse regler for motorisert ferdsel på vinterføre. Samtidig er det viktig at vi har respekt for politiet som skal kontrollere lovene og reglene vi politikere vedtar. I utgangspunktet er jeg villig til å gi politiet vide fullmakter til å hente inn de som stikker av. Forutsetningen er at det skjer uten fare for liv og helse, klargjør Claus Jørstad, som blir den tredje debattanten i denne utgaven av Fredagsdebatten.