Historien starter allerede ved vannet Raigori rett sør for Nerskogen/Saga 1. april. Reinpolitiet holder kontroll sammen med Statens naturoppsyn (SNO). 17-åringen kjører snarveien forbi området på vei til ei hytte i Bollo.

– Han fikk panikk og trodde en kjempebot på flere titalls tusen kroner ventet, sier guttens far når Altaposten tar kontakt og ber om en kommentar.

Full gass med broren bakpå

Faren innrømmer at sønnen har kjørt hardt for å komme unna. Samtidig er han kritisk til at politiet presset sønnen, som kjørte uten hjelm og med lillebroren bakpå over så lang tid, og i et område hvor påskeutfarten var i full gang.

– Det han gjorde var galt. Ingen tvil om det. Straffen må han ta. Men dette kunne endt verre. Enten ved at han selv eller broren ble skadet, eller at de hadde truffet noen andre i løypa og skadet eller drept dem. Jeg vil nødig kritisere politiet. De har en vanskelig jobb å gjøre. Men her burde kanskje jakten vært mindre hasardiøs og kanskje vært avbrutt, mener han.

Råkjøring av politiet

Unggutten kjørte fra Raigori, men det var først like nedenfor Joker-butikken i Tverrelvdalen at han ble klar over at politiet fulgte etter. Da startet jakten som tidvis foregikk i stor fart over cirka 12 kilometer. Ifølge vitneobservasjoner kjørte politiet like hardt som unggutten.

– Unggutten kom rundt en sving i vill fart og 20 meter bak fulgte politiet i like stor fart. Vi rakk ikke å reagere. Det gikk veldig fort unna, sier et vitne.

Hun fikk jakten tett innpå livet like før unggutten ga opp og ble tatt like før Detsika.

– Når man selv går på ski er det vanskelig å anslå hvor fort to scootere passerer. Men det gikk veldig fort og det var mye folk i traseen, sier kvinnen.

Avbryter hvis det blir farlig

Reinpolitisjef Per Valved sier de har klare retningslinjer som sier at en jakt skal avbrytes dersom det ikke er forsvarlig å fortsette.

– En slik jakt skal avbrytes dersom betjenten opplever at den begynner å bli farlig, understreker Valved.

Han sier betjenten gjorde flere forsøk på å stoppe unggutten.

– Han kjørte opp på siden et par ganger og viste tegn om at han skulle stoppe. Det skjedde ikke, sier han.

– Gutten min sier dette ikke stemmer. Den eneste gangen politiet kom på siden, var da han ble stoppet og jakten var over, sier faren.

Jakten skal ha pågått i høy hastighet, også over parkeringsplassen i Romsdal.

– Betjenten sier han slakket av der. Så mye at han mistet unggutten av synet. Men han fant igjen sporet og fikk øye på gutten litt lenger frem. Betjenten kjørte fort på rette strekninger der han kunne ta igjen tid. Ellers kjørte han hensynsfullt og opplevde ikke jakten som farlig, kommenterer reinpolitisjefen.

– Politiet var aldri langt bak. Heller ikke i Romsdal. De lå like bak og gutten var maks en sving foran, slik at de ikke trengte å følge spor for å finne ham igjen, har gutten min forklart, bemerker faren.

Kan sjekke farta på GPS-en

Guttens familie er glad ingen ble skadet. Likevel ble påsken alt annet enn trivelig.

– Denne episoden ødela selvsagt mye for både han og oss. Han gjorde noe galt, men samtidig står ikke jakten og straffen i stil med forseelsen. Jeg håper bøtene for å kjøre utenfor oppmerket løype for fremtiden reduseres til 2000-3000 kroner. Da tror jeg politiet får en enklere jobb, hevder guttens far.

Politiet kan sjekke både kjøreruta og farta på betjentens GPS. Det blir ikke gjort nå, i og med at de ikke anser at dette har vært en kritikkverdig jakt.

– Folk stikker av for alt mulig. Selv for å kjøre uten hjelm. For å spare 1500 kroner. Vi må få en slutt på dette. På sporten det har blitt å stikke av fra politiet, sier Valved.

– Kan jakten ha pågått for lenge for at politiet skulle vise at det ikke nytter å stikke av?

– Nei, slik er det ikke. Vi jakter ikke på noen hvis det ikke er forsvarlig, hevder Valved.