Altaposten har gjennom flere artikler satt fokus på psykiatrien i Finnmark. Tall vi har fått tilgang til viser at psykiatrien ved Finnmarkssykehuset er i det desiderte bunnsjiktet i landet når det kommer til effektivitet, med kun 278 konsultasjoner per fagårsverk. Det er 33 prosent færre konsultasjoner per årsverk enn landsgjennomsnittet.

Lovisenberg diakonale sykehus har til sammenligning 795 konsultasjoner per årsverk.

Med 230 arbeidsdager i året, tar de ansatte i psykiatrien ved Finnmarkssykehuset seg av kun 1,2 pasienter pr dag. Tilsvarende tall for Lovisenberg diakonale sykehus er 3,46. De gjennomfører altså nesten tre ganger så mange konsultasjoner pr dag.

Får færre behandlinger

Finnmarkssykehuset hadde i 2013 også meget høye kostnader. Hver konsultasjon kostet cirka 4.000 kroner. Jæren DPS hadde til sammenligning en kostnad på cirka 1800 kr pr konsultasjon.

Finnmarkssykehuset ga også færrest antall konsultasjoner pr pasient i poliklinisk virksomhet for voksne i 2013, 24 prosent færre enn landsgjennomsnittet. Mens Finnmarkssykehuset gir hver pasient 8,1 konsultasjoner, gir Jæren DPS, som er best i klassen, 16,1 konsultasjoner per pasient.

Psykiater Thor Kvakkestad i Psykia AS har vært kritisk til det han mener er Finnmarkssykehusets manglende innsats innenfor psykiatrien. Han reagerer sterkt på tidligere uttalelser fra psykiatrileder Gunn Heatta om at pasienter avvises på bakgrunn av opplysninger om langvarige kroniske lidelser i henvisningen.

– Haetta bekrefter at hun bryter lovverket ved at det ikke tilbys hjelp til dem med langvarige kroniske lidelser. Slike lidelser omfatter de pasientene med det høyeste lidelsestrykket og den høyeste risikoen for selvmord. Pasienter med schizofreni, som Olav Gunnnar Ballo forleden eksemplifiserte i Altaposten, og pasienter med bipolar lidelse hører til denne gruppen. Dette er pasienter som ifølge nasjonal prioriteringsveileder skal prioriteres høyest av alle psykiske lidelser, hvor hjelp vanligvis skal gis innen 1-2 uker fra henvisning er vurdert, sier Kvakkestad.

– Tilbudet er en skandale

Han mener psykiatritilbudet som gis i Finnmark, er en skandale.

– Heatta går ut og friskmelder sykehuset og seg selv. Uttalelsene er merkelige når man ser på tallene. De viser at tilbudet i Finnmark er en skandale, sier Kvakkestad.

– Har dere en egeninteresse i denne saken?

– Absolutt ikke. Staten ved Helfo velger nå privat behandler fra sak til sak, basert på pris og kvalitet. Psykia AS har ingen generell rammeavtale med Helfo i Finnmark. Dette handler om bekymring for pasienter som ikke får det tilbudet og den behandlingen de skal ha. Gjennom den helsehjelp Staten har gitt oss i oppdrag å utøve i Finnmark, har vi fått et unikt innblikk i hvordan svært syke mennesker ikke får den hjelpen de har krav på. Vi ser at sykehuset ignorerer rettighetene til disse pasientene, som har store problemer med selv å si i fra. Vi er alvorlig bekymret for pasientene og føler at det er vår plikt å si fra når vi får innsyn i kritikkverdige forhold som ser ut til å være satt i system av ledelsen ved sykehuset. Tilbudet er under enhver kritikk, understreker han.

Mange kritikkverdige forhold

Altaposten har fått innblikk i flere konkrete saker hvor det er uttrykt bekymring fra pårørende og pasienter.

I mars 2014 skrev en fortvilet søster av en pasient:

«Min bror har aldri hatt en reell utprøving og regulering av den medisinen han nå går på, og er ikke ivaretatt av VPP i forhold til dette. Han ble på ny henvist til VPP i oktober/november, og venter fremdeles. Mor har ringt både VPP og fastlegesenteret uten å få hjelp. Min storesøster har også prøvd å snakke med VPP, uten at noe skjer. Mor er sliten og fortvilet. Vi føler oss hjelpeløse, og ønsker kun at han får hjelp så fort som mulig, og blir tatt på alvor.»

– Har for mye å gjøre

En annen pasient skriver til fylkesmannen høsten 2014:

«Det skal ikke være slik at mine pårørende gang på gang må purre på nye timer når jeg «blir glemt» i systemet. Det å unnlate å følge meg opp med begrunnelse som psykiater XX har gitt, at det er dårlig kapasitet, hun har for mye å gjøre, tilsier at mine rettigheter ikke er oppfylt.»

«Ettersom psykiateren kun er på kontoret en gang pr uke, er det nærmest umulig å komme i kontakt med henne, henvendelser blir sjelden besvart innen rimelig tid», melder vedkommende videre i brevet til fylkesmannen.

Snakket med døde

I Vadsø fengsel var det en psykologstudent som utøver spesialisthelsetjenesten på vegne av Finnmarkssykehuset.

I journalen beskriver studenten at pasienten ser personer som ikke er tilstede. Det er beskrevet av pårørende at han snakker med avdøde personer. Studenten prøver flere ganger å få bistand av en psykiater for vurdering av medisiner. I journalen står det:

«Det ble forespurt flere psykiatere, men pga ferieavvikling ifb med jul var dette ikke mulig å få til.»

Deretter bestemmes det at behandlingen til pasienten avsluttes, uten at pasienten sikres videre hjelp.

– Kan bli mer effektive

Fungerende klinikksjef Gunn Heatta innrømmer dårlig effektivitet.

– Ja, vi kan bli mer effektive. Vi har gjort en stor omorganisering av Klinikk psykisk helsevern og rus. Omorganiseringen er først og fremst gjort for å skape gode helsetilbud, men vi vil i framtiden forhåpentligvis også bli mer effektive, sier Heatta i en kommentar til de elendige tallene.

– Men det står ikke så dårlig til som Altaposten fremstiller det. I Finnmark har vi en effektiv enhet, DPS Midt-Finnnmark, som er nesten like effektiv som Lovisenberg som Altaposten bruker som eksempel.

I 2013 hadde vi ikke maksimal kapasitet. Store deler av året ble brukt til omorganisering. 60-70 fagpersoner måtte bruke tid på omorganisering av hele Klinikk psykisk helsevern og rus. Det er fagfolkene som best kan si noe om hva som kreves for å få til en kvalitativt god tjeneste. Derfor måtte vi prioritere å ta dem ut deler av arbeidsuken, og da gikk det på bekostning av hvor mange pasienter vi fikk behandlet, fastholder Heatta.

Hun trekker inn stor reisebelastning som en forklaring.

– Vi har mange forklaringer på hvorfor vi ikke er like effektive som for eksempel Lovisenberg. Finnmark er et stort fylke. Det er stor forskjell fra å sitte på Lovisenberg hvor alle pasientene kommer inn på terapeutens kontor, eller hvor du kan gå/ta trikk en kort bit for å møte pasient og samarbeidspartnere. Våre terapeuter skal reise langt i forskjellige værforhold, noe som påvirker antall konsultasjoner. Det er prisen vi må betale for å tilby behandling nær der pasienten bor, skriver Heatta.

Altaposten har bedt om tall som dokumenterer dette, men har foreløpig ikke fått en slik oversikt.

– Vår største utfordring er likevel å få tak i nok fagfolk, sier Heatta.

De konkrete eksemplene på dårlig faglighet og ansatte som ikke svarer på henvendelser, kan ikke klinikksjefen kommentere.

– Når en pasient blir henvist til oss skal pasienten rettighetsvurderes. De pasientene som ikke oppfyller rett til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, er det de kommunale tjenestene som er ansvarlig for. Det er føringer som vi er nødt å forholde oss til. Det er ikke noe som vi selv kan velge å vurdere, fastholder Haetta.

Hun forklarer tallene med at de «ikke er sammenlignbare».

– Når det gjelder tallene i Samdata 2013, så har journalisten valgt en bydel i Oslo som er lite sammenlignbar med Finnmark.  Det er store forskjeller mellom DPSene i Helse Sørøst, noe som også gjelder DPSene i Helse Nord. For DPS Midt ligger vi faktisk ikke så veldig langt unna Lovisenberg, til tross for all reisingen, sier Heatta.

  • Altaposten har stilt konkrete spørsmål til Heatta om hvordan situasjonen blir med nedleggelsene på Jansnes og i Lakselv, og Finnmarkssykehusets plan for å sikre pasienter et forsvarlig tilbud innen psykiatrien, uten at hun har besvart dette.

table.tableizer-table { border: 1px solid #CCC; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif font-size: 10px;} .tableizer-table td { padding: 4px; margin: 3px; border: 1px solid #ccc;}.tableizer-table th { background-color: #104F8C; color: #FFF; font-weight: bold;}

HelseforetakKonsultasjoner pr årsverk
Lovisenberg diakonale sykehus795
Jæren DPS574
Diakonhjemmet sykehus527
Sykehuset Telemark HF503
Betanien DPS505
Sykehuset Østfold HF357
Sørlandet sykehus HF454
Akershus universitetssykehus HF453
Helse Stavanger HF441
St. Olavs Hospital HF434
Vestre Viken HF424
Sykehuset i Vestfold HF415
Helse Bergen HF411
Helse Nord-Trøndelag HF405
Helse Fonna HF392
Helse Førde HF373
Helse Møre og Romsdal HF367
Sykehuset Innlandet HF344
Helgelandssykehuset HF343
Oslo universitetssykehus HF337
Nordlandssykehuset HF335
Universitetssykehuset Nord-Norge HF334
Helse Finnmark HF278
Solli DPS269
(Kilde: Samdata 2013)

table.tableizer-table { border: 1px solid #CCC; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif font-size: 12px;} .tableizer-table td { padding: 4px; margin: 3px; border: 1px solid #ccc;}.tableizer-table th { background-color: #104E8B; color: #FFF; font-weight: bold;}

HelseforetakKonsultasjoner per pasient
Jæren DPS16,1
Akershus universitetssykehus HF13,0
Lovisenberg diakonale sykehus 12,8
Oslo universitetssykehus HF12,5
Helse Bergen HF11,7
Sykehuset i Vestfold HF11,6
Sørlandet sykehus HF11,5
Diakonhjemmet sykehus11,0
Solli DPS10,9
Vestre Viken HF10,6
Helse Møre og Romsdal HF10,4
Universitetssykehuset Nord-Norge HF10,1
St. Olavs Hospital HF9,9
Sykehuset Innlandet HF9,9
Betanien DPS9,8
Helse Nord-Trøndelag HF9,8
Nordlandssykehuset HF9,8
Helse Stavanger HF9,6
Sykehuset Østfold HF9,5
Helgelandssykehuset HF9,5
Sykehuset Telemark HF9,3
Helse Førde HF9,3
Helse Fonna HF9,1
Helse Finnmark HF8,1
(Kilde: Samdata 2013)