– Vi har gjort alt vi kan for å finne billigst mulig reise, men det er ikke så mange gode alternativer når man skal fra Alta til Haugesund. Våre beregninger viser at reise, overnatting og transport under NM vil koste oss cirka 120.000 kroner totalt. Prisnivået er helt vanvittig, fastslår Inga Maren Gran Erke i Alta volleyballklubb.

Lar seg ikke stoppe

Klubbens G17-lag kvalifiserte seg for NM-deltakelse da de spilte seg frem til finale under NNM på Finnsnes tidligere i vinter. Der ble det sølv til guttene fra Nordlysbyen. Årets norgesmesterskap i volleyball for U17-lag er lagt til Haugesund 12.- til 14. april, og det er en kjempeutfordring for de nordnorske lagene. Reisekostnadene har som kjent skutt i taket de siste par årene. Men ildsjelene og spillerne i den ganske nyoppstartede volleyballklubben i Alta lar seg ikke stoppe.

– Vi har satt i gang en rekke tiltak for å klare dette. Det er blant annet opprettet en Spleis, der vi håper å samle inn 30.000 kroner. Vi jobber også med å få tak i sponsorer som kan hjelpe oss. Det er ingen enkel oppgave, for det er mange om beinet og næringslivet har også fått kjenne på dyrtida, forteller Gran Erke, som er full av lovord om spillerne, og da spesielt dugnadssjef Michael Esbensen og visekaptein Noel Kristoffersen.

Ønsker seg mer arbeid

– Vi har en veldig ivrig gjeng som gjør alt de kan for å skaffe de nødvendige midlene til denne turen. De gjør en fantastisk dugnadsinnsats med flaskeinnsamling, loddsalg og alt annet som kan gi klingende mynt i en slunken klubbkasse. Vi er en nyoppstartet klubb med lite penger på bok, så det er guttene selv som må ta ansvar. Og det har de virkelig gjort, skryter Gran Erke.

– Michael og Noel har gått foran som gode eksempler. De har vist stort engasjement, og det er en nødvendighet når det er snakk om så mye penger. Vi vil at de skal ta det ansvaret. Hvis det er noen i Alta som trenger hjelp til husvask, snørydding, plukke søppel eller andre aktiviteter som gir betalt – ta gjerne kontakt med oss. Vi stiller opp på det aller, aller meste.

Inga Maren Gran Erke er glad for at klubben har ivrige ildsjeler som Michael Esbensen. Uten egeninnsatsen som Esbensen og lagkameratene legger ned ville en reise til U17-NM i Haugesund vært helt umulig å gjennomføre. Foto: Alta volleyballklubb

Hun synes det er bra at NM arrangeres forskjellige steder i landet. Men at det ble Haugesund var nok ikke det aller heldigste for et lag som Alta VBK.

– Vi har sett på mulighetene for å ta tog i stedet for fly på noen strekninger, men det er ikke noe å spare på det. Og siden vi forhåpentligvis tar oss videre til sluttspillet kan vi ikke reise fra Haugesund og rekke et fly hjem til Alta på søndag. Det betyr en ekstra overnatting, som igjen gjør reisen dyrere enn den kunne vært. Det er definitivt ikke enkelt å holde på med idrett når man bor i Nord-Norge, sukker Inga Maren.

Dyrt å ha lag i seriespill

Det er ikke bare enkeltreiser til norgesmesterskap som skaper økonomisk hodebry for klubbene i nord. Det koster stadig mer å spille seriekamper, både på ungdoms- og seniornivå.

– Når vi spiller seriehelger rundt omkring i Nord-Norge for spillere under seniornivå er arrangørklubbene pliktig å kunne tilby billig overnatting på skole. Transportutgiftene er fremdeles store, men da klarer man i det minste å kutte ned på overnattingskostnadene. Men slik er det ikke på seniornivå. Da må vi ordne overnatting selv, og det er vanskelig å finne billige alternativer. Vi ser dessverre at lag må trekke seg fordi utgiftene blir for store, sier Gran Erke, som ikke legger skjul på at det er tøft å opprettholde et godt kamptilbud for klubbens utøvere.

– Da vi skulle til Leknes for å spille kamper sist helg hentet vi inn tilbud på buss og sjåfør for en helg. Det ville kostet oss 70.000 kroner. Når vi reiser til Finnsnes denne helga kan vi av økonomiske årsaker bare ta med oss et helt nødvendig antall spillere. Det er veldig synd at det har blitt slik.

Oppgitt idrettsleder

Leder i Finnmark idrettskrets, Geir Knutsen, blir oppgitt når han hører hvor mye Alta volleyballklubb må ut med for å sende et lag til NM. Idrettskretsene i Finnmark, Troms og Nordland publiserte nylig en uttalelse om de økte reisekostnadene for nordnorske idrettsutøvere, der de krever like vilkår for alle som deltar i norsk idrett.

– Dette er nok et eksempel på at geografi blir en økonomisk barriere. Det er viktig at lag og utøvere fra Nord-Norge får muligheten til å delta i norsk idrett på lik linje som alle andre. Summer som det Alta volleyballklubb må ut med for å delta i et norgesmesterskap viser med all tydelighet hvor stort problemet er, sier Knutsen.

Geir Knutsen er sterkt kritisk til at nordnorske idrettslag som Alta volleyballklubb må ut med enorme summer for å delta i NM. – Noe må gjøres, fastslår han. Foto: Jarle Mjøen

Han forteller at idrettskretsene i nord forsøker å legge press på de som sitter med makten. Målet er endring og omlegging av seriespill, samt økt fokus på reisefordeling.

– Vi ber om hjelp til å finne løsninger som både norsk og nordnorsk idrett kan leve med, og som gjør at vi kan delta på like vilkår. De siste årene har klubbene i nord hatt 50 prosent økning i reisekostnader. Det bekymrer oss veldig. Vi har nå et kostnadsnivå på reiseaktivitet både internt i landsdelen, og til og fra, som fratar klubbene deltakelse. Det kan vi ikke akseptere, avslutter han.