Mjøndalen i Tippeligaen. Det føles litt rart. I hvert fall for en som har sett Christian Gauseth & co i aksjon en del ganger denne sesongen. Bookmakerne har ikke vært helt fremmed for tanken, men Tromsø, Sandefjord, Fredrikstad og Hønefoss var tippet godt foran gjengen fra Nedre Eiker da alvoret startet i april. Storscorer Pål Alexander Kirkevold, som banket inn 30 mål på to sesonger i MIF-drakta, hadde forlatt klubben. Det virket ikke sannsynlig at 2014 skulle bli året da Vegard Hansens mannskap kapret en plass i landets øverste divisjon.

Heldigvis skjer usannsynlige ting en gang i blant, og i går kveld var det nettopp Mjøndalen som sto for den aller største overraskelsen i norsk klubbfotball denne sesongen. Og det er jeg veldig glad for. Ikke at jeg har noe spesielt imot Sportsklubben Brann personlig. Men det var fantastisk tilfredsstillende å se en så hjelpesløs gruppe med blaserte, overbetalte eliteseriestjerner bli ydmyket på det groveste. Det første jeg tenkte da dommeren endelig gjorde slutt på Brann-spillernes lidelser var at dette ikke bare var en seier for Mjøndalen, men også de mindre klubbene i landet.

Som sikkert mange fotballinteresserte altaværinger husker ruslet de samme spillerne som jublet for opprykk til Tippeligaen i går poengløse av kunstgresset i Finnmarkshallen for to måneder siden. Alta IF vant 2-1 over Mjøndalen etter scoringer av Sega Ngom og Håvard Nome. Jeg tipper det var ganske mange Alta-spillere som storkoste seg og humret godt i godstolen da MIF feide Brann-gutta fullstendig av banen. Også Tromsdalens spillere smilte nok litt bredere for hver scoring som trillet inn i nettmaskene. TUIL slo Mjøndalen både hjemme og borte denne sesongen.

Dessverre var ikke disse triumfene nok til å redde plassen i 1. divisjon for verken Alta IF eller Tromsdalen. Mens Mjøndalen reiste seg etter tapene og rykket opp i eliteserien, tapte de to nordnorske lagene for mange kamper og måtte ta den tunge veien ned i 2. divisjon. Sesongen sett under ett var ikke Alta IF og TUIL gode nok. Men de fikk i hvert fall vist at det er mye kvalitet i lagene, og det finnes massevis av gode fotballspillere her oppe. Jeg håper inderlig at Alta- og TUIL-spillerne bruker disse referansepunktene for alt det er verdt.

Etter å ha sett lille Mjøndalen rykke opp i landets øverste divisjon må det være lov til å drømme litt. Ja, klubben er tradisjonsrik, har brukbar økonomi og ligger sentralt plassert slik at det er lettere å lokke til seg gode spillere. Men når Mjøndalen klarer det bør det være en inspirasjon for de mange mindre toppfotballklubbene i vårt langstrakte land. Syv av spillerne som startet mot Brann var i førstelleveren som fikk stryk av Alta IF på bortebane. Ytterligere tre av spillerne som entret matta som innbyttere spilte oppgjøret i Finnmarkshallen. På sett og vis var det Alta IF som slo Brann i går. Da kan man ikke si seg fornøyd med å spille i 2. divisjon særlig lenge. Bruk Mjøndalens triumf som inspirasjon til et nytt opprykk. Neste år får Christian Gauseth prøvd seg mot Rosenborg, Molde og Strømsgodset. Er det Sega Ngom og Håvard Nomes tur neste gang?

Det er lov å drømme.