64 år gamle Harald Tunheim fra Alta trekkhundklubb er en av Finnmarksløpets virkelige veteraner. I år fullførte han løpet for 23. gang. Det er kun 71-åringen Roger Dahl som har gjennomført flere ganger.

Like før klokken seks tirsdag morgen krysset Tunheim mållinja som vinner av Finnmarksløpets 600-kilometerklasse. Dette var hans syvende seier i Finnmarksløpet totalt. Han var vunnet den lengste distansen fem ganger, og altså FL-600 to ganger.

Han er også den eldste vinneren av løpet og har faktisk klart bragden å vinne i fire tiår. Dermed er han historisk på flere måter. Han hadde beste tid på alle etappene.

– Da jeg rett her nede passerte en elgku med kalv uten problemer, skjønte jeg at dette kom til å gå bra, sa Tunheim til NRK med et glis. Han har slitt med en kontaktlinse de siste milene, men ikke verre enn at han fant fram.

Her krysser Harald Tunheim mållinja i Alta sentrum som vinner av FL-600. Foto: Rolf Edmund Lund

Finnmarksløpet har som kjent VM-status i år. Tunheim kan dermed titulere seg som verdensmester i langdistanse hundekjøring, og det er første gang i 64-åringens imponerende karriere.

Klokken 05.56 tirsdag morgen var Tunheim i mål i Alta sentrum som suveren vinner av FL-600. Han brukte tre timer og 56 minutter fra Jotka. Tunheim hadde syv hunder i spannet ved målgang, og var svært glad for å være førstemann i mål.

– Det er en fantastisk følelse. Å bli verdensmester for første gang gjør meg veldig glad, men også ydmyk. Det er en tittel, og jeg håper at den tittelen kan gjøre meg til en bedre utgave av meg selv og være en grei venn for de jeg har rundt meg, sa Tunheim til NRK rett etter målgang.

Han la ikke skjul på at de siste par etappene fra Karasjok har vært en kjølig fornøyelse.

– Det har vært mellom 20 og 30 minusgrader på vidda, og også ganske kaldt på det siste strekket. Så det har kjølig. Men også stille og fint. Det har gått veldig bra, fortsatte den svært rutinerte Alta-kjøreren.

Selv om spannet har holdt meget høyt tempo hele veien, var han aldri redd for at det ble kjørt for hardt.

– Hundekjøring handler om avl, og gjennom mange tiår har jeg avlet på de hundene som går lett, så de har fått lov å gå sitt tempo som er naturlig for dem. Da blir farten høy. Jeg er ikke redd for å kjøre for fort, men tilpasser meg deres fart, kommenterte 64-åringen.

Eskil Knag tok sølv, mens Jan-Kåre Heiberg sikret bronse.