Det var smekkfullt på begge sider av gjerdene i gågata da FL1200-deltakerne i Finnmarksløpet 2023 kjørte ut fra Alta sentrum fredag ettermiddag. Totalt 33 kjørere og hundespann tok fatt på Europas lengste hundeløp, som både har start og målgang i gågata i Nordlysbyen.

Rookien Ossi Kalti fra Finland var første kjører ut. Deretter startet den største favoritten, Thomas Wærner. Veteranen Ralph Johannessen fikk «grønt lys» noen få minutter senere. Så kom Alta-kjørerne Ben Voigt, Trine Lyrek, Kristian Walseth, Roger Dahl, Bernd Helmich og Steinar Kristensen på løpende bånd.

Neste stopp for 1200-deltakerne er sjekkpunkt Kautokeino. Derfra går ferden østover helt til russergrensen og Kirkenes, før snutene vendes vestover til Alta igjen.

Vinner av FL-1200 er ventet i mål på fredag om en uke. Lørdag starter FL-600 og FL-junior.

Deltakerne i Finnmarksløpet 1200 startet ut fra Alta sentrum på fredag. Kristian Walseth (bildet) er en av kjørerne som ganske sikkert kommer til å kjempe helt i toppen. Foto: Karl Eirik Steffensen

Ni nasjoner

Finnmarksløpet har VM-status i år. Hele ni nasjoner er involvert i årets verdensmesterskap. Norge, Sverige, Finland, Frankrike, Sveits, Estland, Tyskland, Spania og Tsjekkia er representert under løpet, folkefesten, kulturen og festivalen. Hundespannene har gjerne et haleheng av teamarbeidere, som de berømte handlerne.

– Det går helt strålende og vi gleder oss virkelig. Jeg føler at vi har full kontroll, selv om ting kan skje underveis, sier daglig leder Birgit Haugland.

Skiftende vær

Været er blant de usikre faktorene, men skal vi tro værmeldingene blir det kaldt og ideelle forhold. I dag ble det tildels flott sol på morgenkvisten, før snøen lavet ned noen timer senere. Det er kanskje sånn det skal være, løpere og støttespiller skal gjennom en mental berg-og dalbane.

Se flere bilder fra starten her:

Å starte på dagen gir mer publikum.

– Dette er egentlig et gammelt ønske fra kjørerne, at de ikke skal starte ut i mørket og skal slippe å vente hele dagen før de kommer av gårde, sier Birgit Haugland

I tillegg til 1200-klassen som startet i dag med 33 spann, venter 600 km og juniorklassen i morgen. Vinnerne blir verdensmestre, pluss at det er fjerne klasse for renrasete hunder.

50 løypekjørere

Birgit & Co er stolt, også over den enorme oppslutningen fra frivillige.

– Vi har mange hundre frivillige som legger ned et enormt arbeid både før, under og etter løpet. Uten de frivillige ville det aldri vært mulig å gjennomføre Finnmarksløpet i den formen vi ser. Vi er utrolig takknemlige for den innsatsen som legges ned, sier  Haugland på åpningsdagen.

50 løypekjørere har vært i virksomhet og laget en flott pad gjennom hele traseen.

Dyrevelferden

Etter fjorårets løp har det vært temperatur og kritikk rettet mot spesielt seierherre Thomas Wærner. Det betyr innstramminger etter god dialog med Mattilsynet. Alle spannene skal være på visning før de starter ut fra sjekkpunkter og sjefsveterinæren har siste ord. Ingen halte bikkjer skal legge i vei.

– Dyrevelferd er et felles ansvar som vi er veldig opptatt av. Det har alltid vært strengt, men nå skrus det til et ekstra hakk, mener Birgit, som er sjeleglad for at antall veterinærer er hele 25. Dyktige folk fra fjern og nær som tar denne viktige jobben.