? SISTE INNHOPP: Innhoppet mot Sandefjord ble det siste for Andreas Løvland i Adeccoligaen i denne omgang. Skal det bli flere er han avhengig av at Alta IF kommer til enighet med moderklubben Lyngen/Karnes. Foto: Magne Ek

Altaposten kunne i går fortelle at Alta IFs amatørspiller Andreas Løvland har vært involvert i tre kamper i Adeccoligaen og ikke kan spille flere kamper før han eventuelt signerer proffkontrakt ved neste overgangsvindu. Trener Rune Berger fortalte også at det kan være aktuelt å låne han ut og at 2. divisjonsklubben Finnsnes kunne være aktuell.

Til Folkebladet sa Finnsnes-trener Bjørn "Bummen" Johansen i går at han ønsket seg Løvland på utlån fra Alta. Nå er papirene signert.

- Jeg har signert papirene og blir Finnsnes-spiller på utlån de to neste månedene, bekrefter Andreas Løvland.

- Jeg ser på det som god læring å få spille 2. divisjon med Finnsnes, men samtidig har jeg et helt klart mål om å være tilbake i Alta med proffkontrakt 1. august.

Takket nei tidligere

19-åringen skal fortsatt trene og bo i Alta.

- Jeg har jobb her og skal i første rekke kun spille kamper for Finnsnes, men jeg blir helt sikkert å dra nedover en dag eller to før enkelte kamper slik at jeg får noen treninger sammen med laget, sier Løvland som får mulighet til å spille sju kamper for Finnsnes før en eventuell retur 1. august.

Finnsnes ligger sist i 2. divisjon avdeling 4 etter bare tre poeng på de sju første seriekampene og "Bummen" har aldri lagt skjul på at han leter etter forsterkninger til laget. Dermed kontaktet han Alta IF i en tidligere fase og la fram sitt ønske om å låne Andreas Løvland.

- Den gang ville jeg ikke på utlån. Jeg ønsket å bli i Alta og spille de kampene jeg kunne få i Alta-drakten. Nå er situasjonen en annen og dermed har jeg bestemt meg for å bli Finnsnes-spiller de to neste månedene.

Må bli enige

Lyngsværingen håper å være tilbake i Alta 1. august og må da signere proffkontrakt for å kunne spille flere adeccoligakamper. Skal han få viljen sin må Alta IF først bli enige med Lyngen/Karnes om utdanningskompensasjonen.

- Jeg håper for all del klubbene blir enige. Det er kun meg det går utover om de ikke gjør det, sier 19-åringen.

Alta-trener Rune Berger sier de ikke har pengene L/K etter reglene har krav på, men at de også ønsker å følge en del prinsipper.

- En ting er at vi ikke har pengene de ønsker. En annen ting er at det blir feil å betale Lyngen/Karnes fullt ut når vi aldri har gjort det til andre klubber, sier Berger.

Prestasjonsrettede avtaler

De siste årene har flere av Altas naboklubber sagt fra seg utdanningskompensasjonen og på den måten hjulpet spillerne videre i karrieren.

Blant annet da Aleksander Solberg kom til klubben sa BUL og Hammerfest i første omgang fra seg kompensasjonen. HFK og Indrefjord gjorde det samme med Børge Josefsen. Tverrelvdalen og BUL gjorde det da Svein Ove Thomassen ble proffspiller og tidligere har blant annet Nordlys, Tana og Øksfjord fulgt samme avtale.

- Vi har signert avtaler hvor de mottar en større del av et eventuelt videresalg, og i enkelte tilfeller skal det også utløse penger etter hvert som spillerne presterer og spiller kamper for oss. Slike avtaler har både vi og deres moderklubber blitt enige om er de mest hensiktsmessige for å hjelpe unge spillere videre i karrieren, sier Berger.

Etter det A-sporten erfarer klarte man aldri å bli enig med L/K i vinter. Løvland som hadde et sterkt ønske om å komme til klubben signerte derfor kun en amatørkontrakt med Alta IF. Kompensasjonen trer nemlig ikke i kraft før spilleren, som i dette tilfellet var Bosman-spiller, signerer sin første proffkontrakt.