Bæskadesrennet er et årlig høydepunkt for mange lokale skientusiaster. Det 28 kilometer lange rennet fra Suolovuopmi til Gargia arrangeres av Alta IF og Maze IL. Det er både trim- og konkurranseklasse.

– Dessverre har vi slitt litt med synkende deltakelse de siste årene. Så nå må de som liker tradisjoner finne frem skiutstyret og ta den vakre turen fra Suolovuopmi til Gargia, sier Evy Olsen til Altaposten.

Jardar og Vårin vant i fjor

Det er meldt lettskyet vær og rundt 11 minusgrader på søndag. Arrangøren har en drikkestasjon etter cirka 12 kilometer, men oppfordrer deltakerne til å kle seg etter forholdene og ta med litt mat og drikke i sekken.

– Vi oppfordrer alle deltakere til å å ta med utstyr for høgfjellet. Arrangøren har begrensede muligheter til å frakte løpere. Utstyret til konkurranseløperne blir fraktet fra start til mål klokken 11.15, opplyser Alta IF og Maze IL.

Deltakerne i trimklassen kan starte fra Suolovuopmi fra klokken 08.00, mens konkurranseløperne blir sendt av gårde klokken 11.00.

På gode dager bruker ikke de raskeste løperne mer enn en times tid. I fjor var det stortalentet Jardar Olsen som stakk av med seieren i herreklassen, mens tvillingsøsteren Vårin Olsen var raskeste kvinne over fjellet.

Både fristil og klassisk

For noen ivrige skiløpere er deltakelse i Bæskadesrennet nærmest obligatorisk. I fjor fullførte 67 år gamle Viggo Finstad Nilsen sitt 53. renn. Han topper nå den statistikken uten å dele førsteplassen med andre trofaste Bæskadesrenn-deltakere.

De aller fleste eldre utøverne sverger fortsatt til klassisk stil, men det er fullt mulig å gjennomføre i fristil.

– Konkurranseklassen går i fristil, men det kjøres også spor. Høyre spor er forbeholdt konkurranseløperne mellom klokken 11.00 og 13.00. Vis hensyn og la løperne passere uhindret, er oppfordringen fra arrangøren.