– Det har gått greit å være isolert. Vi skiløpere er godt vant til det

Finn-Hågen Krogh har hatt det fint hjemme i Alta under koronakrisa. Men han begynner å savne reisene...

Finn-Hågen Krogh stilte opp da Alta IFs friidrettsgruppe arrangerte 3000-meter på Aronnes i forrige uke. Det var det mange som satte pris på.  Foto: Karl Eirik Steffensen

sport

Sist fredag var Tverrelvdalens skistjerne Finn-Hågen Krogh på plass da langrennsløpere, mosjonister, fotballspillere og håndballspillere møttes til 3000-meterduell på Alta idrettspark. 29-åringen visste at det kom til å bli tøft å matche de aller beste, men gullvinneren fra ski-VM i 2015 og 2017 takket selvsagt ikke nei til utfordringen. Med nærmere 80 deltakere fordelt på fem ulike heat ble fredagens løpskonkurranse en stor suksess.


Sikret løpsseier med en «Andreas spesial»

Andreas Nygaard er like rå i spurten på friidrettsbanen som han er i skiløypa.


– Det var et kjempebra arrangement. Det virker som at folk er sulteforet på live-idrett etter mange måneder i isolasjon. Da er det artig å være sosial igjen, og for oss idrettsutøvere er dette er perfekt miks. Det er veldig bra at man kan kombinere et lavterskeltilbud med et løp for de som trener litt mer. Jeg skulle gjerne sett enda flere mosjonister prøve seg på banen, sier Finn-Hågen Krogh til A-sporten.

Startet litt for hardt

Han løp 3000-meteren på tiden 9.24,93. Det holdt til tredjeplass i klasse menn senior 21-34 år. Krogh løp i heat sammen med blant andre Andreas Nygaard, August Nordeng, Daniel Strand og Øyvind Klemetsen Bøthun. Disse fire klarte å opparbeide seg en liten luke til Krogh, som dermed aldri var i posisjon til å kjempe om seieren. Den gikk til Nygaard, som beseiret Nordeng, Strand og Klemetsen Bøthun på oppløpet. Vinnertiden ble 9.13,62.


Veterankeeper Maris (38) satte Alta IFs utespillere på plass

Ingen av fotballspillerne kunne matche tempoet til Maris Eltermanis på 3000-meteren.


– Jeg åpnet et ørlite knepp for hardt og fikk det tøft mot slutten. Jeg hadde ingen mulighet til være med helt inn, men er likevel fornøyd med egen innsats. Det var en grei gjennomkjøring. Jeg har løpt veldig lite på bane de siste årene, så det er ikke så enkelt å treffe helt med åpningsfarten. Det var likevel en bedre tid enn den jeg satte i 2015. Så alt i alt var dette en god treningsøkt, smiler Krogh.

Samlinger med regionslaget

På grunn av strenge koronatiltak har ikke han vært på en eneste landslagssamling på flere måneder.

– Det ble en brå slutt på sesongen, men det var ikke så mange verdenscuprenn som gjensto. Vi mistet vel bare to verdenscuphelger. Etter det venter alltid en roligere periode, så for meg har tida med koronavirus og isolasjon gått greit. Vi skiløpere er vant til å være isolert fra omverden store deler av året, så det har ikke vært en altfor stor omveltning, forteller han.

Men selv om han ikke har vært på samlinger er tverrelvdalingen i høyeste grad en del av det norske sprintlandslaget også kommende sesong. Han og landslagskollega Erik Valnes fra Bardufoss har funnet en midlertidig løsning. Duoen deltar på samlinger med regionslaget «Team Nord-Norge», der de fleste utøverne har base i Tromsø-området. Det hjelper på.

– Vi hadde en veldig god treningssamling ganske nylig, og jeg skal tilbake dit minst en gang til i løpet av sommeren. Da fikk landslagssjef Arild Monsen noen tilbakemeldinger fra meg og Erik på hvordan vi ligger an i løypa. Jeg har trent bra etter en rolig periode, og at jeg er omtrent der jeg bør være på denne tiden av året.

Fikk ferietur spolert

Det er imidlertid én ting han har begynt å savne. Det er reisene. Krogh hadde nemlig planer om å ta seg en skikkelig ferie i år, men det ble det ingenting av.


– Kjempebra arrangement

Slik gikk det da Alta IFs fotball- og håndballspillere møtte langrennsløperne og mosjonistene til løpsduell på Aronnes.


– Jeg var skikkelig sugen på å reise bort, for jeg har egentlig ikke hatt en ordentlig ferietur på veldig lang tid. Men det gikk jeg ikke helt etter planen. Etter en lang verdenscupsesong er jeg vanligvis lei av å reise, og vil bare tilbringe tid hjemme. Nå kjenner jeg at jeg gjerne vil ut i verden igjen. Men jeg får i stedet holde fokus på det jeg har gjort så langt, nemlig gode treningsøkter, riktig kosthold og masse søvn. Så er jeg i det minste hundre prosent klar for det som venter når verden en gang blir normal igjen, smiler Krogh.